.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΛΑΓΡΟ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού


Αγροτουρισμός


Επίσημο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UN - WTO (United Nations - World Tourism Organization), έγινε η ΕΛΑΓΡΟ - Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Επισημαίνεται, ότι η συμμετοχή αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία διεθνούς δικτύωσης αλλά όχι και την τελευταία, αφού η ΕΛΑΓΡΟ συμμετέχει ήδη ως επίσημο μέλος στο Tourism Sustainability Group της Κομισιόν με σκοπό τη δημιουργία ενιαίων δεικτών αειφορίας για τους Ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιτάσσουν τη διαρκή παρακολούθηση των τεκταινομένων, την αποτύπωση των επιτυχημένων πρακτικών και την προσαρμογή τους στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Το πρόγραμμα διεθνούς δικτύωσης αποτελεί μία από τις κεντρικές δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛΑΓΡΟ για την ανάδειξη της Ελλάδας σε πρότυπο πράσινης τουριστικής ανάπτυξης και σε έναν εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της Ευρώπης.Ένταξη της Σάμου στο Πρόγραμμα Αριστείας Προορισμών “System of Measures for Destination Excellence” μέσω της ΕΛΑΓΡΟ

Με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος Αριστείας Προορισμών “System of Measures for Destination Excellence” σε εθνικό επίπεδο μέσω της ΕΛΑΓΡΟ- Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και σε συνεργασία με το World Centre of Excellence in Destinations (CED), φορέα συμβεβλημένου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009, εκδήλωση για την υπογραφή της συμβάσεως μεταξύ του World Centre of Excellence, της ΕΛΑΓΡΟ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου με αντικείμενο την επίσημη έναρξη του έργου στον προορισμό της Σάμου .

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο υποδοχής του Ελληνικού περιπτέρου στη WTM στο Λονδίνο απηύθυναν χαιρετισμό ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ κ. Taleb Rifai,, ο Πρόεδρος του World Centre of Excellence in Destinations κ. Andre Valerand, ο Νομάρχης Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλας και η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΛΑΓΡΟ κ.α Μπριγκίττα Παπασταύρου.

Στην Ελλάδα η ΕΛ.ΑΓΡΟ-Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη αναλαμβάνει:

α)τον ρόλο του φορέα -συντονιστή του έργου,

β)την επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη του ΟΤΑ επί του προγράμματος

γ) την κάλυψη των δαπανών φιλοξενίας των κλιμακίων αξιολόγησης του CED.

Η συμμετοχή της Σάμου στο CED

Δεδομένου ότι:

α) η ΕΛ.ΑΓΡΟ έχει ως φυσικό αντικείμενο την ανάπτυξη και διαχείριση του τουρισμού υπαίθρου και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Ελλαδικό χώρο

β) οι διαδικασίες βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτουν καταρχήν την προσέγγιση και την αξιολόγηση των προορισμών σε τοπικό επίπεδο και

γ) ο προορισμός και ο ΟΤΑ είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης,

με πρωτοβουλία της ΕΛΑΓΡΟ επελέγη, προτάθηκε και συμφωνήθηκε η Σάμος να αποτελέσει το πρώτο πιλοτικό προορισμό και να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Καταγραφής Άριστων Πρακτικών Διαχείρισης Προορισμών με το World Centre of Destination Excellence (CED).Λίγα λόγια για το Παγκόσμιο Κέντρο Άριστων Πρακτικών σε Προορισμούς (WORLD CENTRE OF EXCELLENCE FOR DESTINATIONS- CED).

Το Παγκόσμιο Κέντρο Άριστων Πρακτικών σε Προορισμούς (WORLD CENTRE OF EXCELLENCE FOR DESTINATIONS- CED) έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με μια σειρά φορέων διεθνούς επιπέδου όπως το National Geographic, το George Washington University, τον Οργανισμό Τουρισμού του Καναδά με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση του έργου του Συμβουλίου Προορισμών (Destination Council) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Αποστολή του CED είναι η καθοδήγηση των προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω επιτυχημένων πρακτικών για την:

-βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους

-υποστήριξη δράσεων και προγραμμάτων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

-αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και τον εμπλουτισμό της εμπειρίας που παρέχεται στους τουρίστες τους

-ενδυνάμωση του τοπικού γεωγραφικού χαρακτήρα των προορισμών μέσω οδηγιών αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής ταυτότητας και του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινοτήτων.

Πρόγραμμα Καταγραφής Άριστων Πρακτικών Προορισμών του Συμβουλίου Προορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών σε τοπικό επίπεδο (SMED)

Για την επίτευξη των στόχων του, το CED έχει αναπτύξει ένα ειδικό σύστημα αξιολόγησης προορισμών με την ονομασία System of Measures for Destination Excellence (SMED).

Το σύστημα ακολουθεί τη σπονδυλωτή διαδικασία της έρευνας της περιοχής, της επιτόπιας αξιολόγησης των προορισμών μέσω ειδικών κλιμακίων με εξειδικευμένους επιστήμονες στις κατηγορίες

α) Οργάνωση & Διοίκηση Τουριστικών Δομών

β) Υπηρεσίες

γ) Τουριστικές Δραστηριότητες και

δ) Βιώσιμη Ανάπτυξη και τέλος

ε) Εκθεση αξιολόγησης & σχεδίου διαχείρισης προορισμών με αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα και επιτυχημένες πρακτικές.

Τα ειδικά κλιμάκια επισκέπτονται τους προορισμούς σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία μέσω συνεντεύξεων, αυτοψίας και καταγραφής και καταθέτουν εμπεριστατωμένη έκθεση με την υφιστάμενη κατάσταση, την βαθμίδα αξιολόγησης, το προτεινόμενο σχέδιο δράσεων και ενεργειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεσματική διαχείριση του προορισμού καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών βάσει συγκριτικής προτυποποίησης με προορισμούς οι οποίοι έχουν παρεμφερές τουριστικό προϊόν και συνθήκες ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα SMED

Τα Οφέλη των Προορισμών & των Τοπικών Αρχών ΑυτοδιοίκησηςΗ συνεργασία με το CED σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΓΡΟ στο Συμβούλιο Προορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θα:

1) προσδώσει εξωστρέφεια στις κινήσεις των ΟΤΑ σε μια εποχή αρνητικών μηνυμάτων για τον Ελληνικό Τουρισμό.

2) είναι δράση ουσίας με άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τον τοπικό τουρισμό και την ευρύτερη οικονομία της περιοχής τους.

3) αναδείξει την τεχνογνωσία του ΟΤΑ σε θέματα διαχείρισης προορισμών και τη διάθεση του για εποικοδομητικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο.

4) δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση δράσεων & ενεργειών της ΕΛ.ΑΓΡΟ στην περιοχή γεω-διοικητικής αρμοδιότητας του, αφού αυτές πλέον θα συνυπογράφονται από τον αρμόδιο φορέα (CED) του εγκυρότερου διεθνή οργανισμού θεσμικού χαρακτήρα (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού Ηνωμένων Εθνών).

5) αναδεικνύει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε βασικό συνθετικό του τοπικού σχεδίου ανάπτυξης και τον ίδιο τον προορισμό σε παράδειγμα επιτυχημένων πρακτικών & εφαρμογών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

6) θα προτείνει συγκεκριμένες οδηγίες, κατευθύνσεις και λύσεις για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του προορισμού μέσα από εύχρηστες εφαρμογές για τους ΟΤΑ και έτσι θα διασφαλίσει την επιτυχή υλοποίηση τους μέσα από τους μηχανισμούς υποστήριξης και συνεργασίας στους οποίους θα συμμετέχει σταθερά και η ΕΛ.ΑΓΡΟ.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN WTO)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN WTO) απαρτίζεται από 160 χώρες-μέλη και 350 μέλη από τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση και έχει ως βασικούς σκοπούς:

α) τη λειτουργία του ως παγκόσμιο φόρουμ τουριστικής πολιτικής και

β) τη λειτουργία του ως πηγή τεχνογνωσίας σε τομείς και πεδία γνώσης σχετικά με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ο ΠΟΤ διαδραματίζει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αειφόρου, υπεύθυνου και οικουμενικώς προσπελάσιμου τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ανεπτυγμένων αλλά κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο ΠΟΤ προωθεί τον Παγκόσμιο Κώδικα Ηθικής για τον Τουρισμό στοχεύοντας

α) στη διασφάλιση των μέγιστων δυνατών οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών οφελών από τον τουρισμό και

β) στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τουρισμού για τους προορισμούς & τις επιχειρήσεις των χωρών μελών τους.

Επί του παρόντος ο ΠΟΤ έχει συστήσει ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης (Tourism Resilience Committee) και αναπτύσσει δυναμικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή του παγκόσμιου τουριστικού τομέα στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου