..................Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Χρόνια Πολλά από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών


Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
της Ακαδημίας Αθηνών
Ηπίτου 3, 10557 Αθήνα
Τηλ.: 210.3318042, 210.3318043, 210.3664751
Fax: 210.3313418, 210.3664735
Hellenic Folklore Research Centre
Academy of Athens
3, Ipitou St. – Athens 105 57, Greece
Tel.: +30 210.3318042, +30 210.3318043, +30 210.3664751
Fax: +30 210.3313418, +30 210.3664735

Ενα νέο κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό...


Από φοιτητές αλλά και επαγγελματίες όλων των κλάδων

Της Λινας Γιανναρου

Η Ελένη, στα 30 της σήμερα, ζει «έξω» εδώ και αρκετά χρόνια. Αγαπά τις σπουδές της και ένας λόγος που τις συνέχισε -σήμερα στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο τη διαφήμιση- ήταν η σκέψη ότι ανά πάσα στιγμή παίρνει τις περγαμηνές της και επιστρέφει στην Ελλάδα για να εργαστεί. Αυτό το «δίχτυ ασφαλείας», όπως λέει η ίδια, σχίστηκε. «Τώρα γιατί να γυρίσω;», εξομολογείται στην «Κ». «Οι γονείς μου τα βγάζουν ήδη δύσκολα πέρα, να έχουν και μένα να συντηρούν αν κάτι πάει στραβά; Οχι. Εχω ήδη αρχίσει να στέλνω βιογραφικά σε εταιρείες στην Αμερική και την Ευρώπη. Το σοφό είναι να μείνω εκτός, έστω κι αν αυτό συχνά θα με πληγώνει...».

Είναι προς το παρόν βουβό, ένα κύμα σουέλ, αλλά ξέρεις ότι θα σηκώσει μεγάλη φουρτούνα. Ισα που αποτυπώνεται στους δείκτες, αλλά είναι εκεί απειλητικό. Ενα νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό έχει αρχίσει να σχηματίζεται όχι μόνο από φοιτητές που αποφασίζουν να μείνουν «έξω», αλλά από επαγγελματίες όλων των κλάδων που βλέπουν την παραμονή στη χώρα σαν δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο. Η διαρροή δυναμικού που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια λόγω της εγχώριας ανεργίας και των εργασιακών συνθηκών μετασχηματίζεται σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σε ένα γενικό «όποιος μπορεί φεύγει».

Βιογραφικά

Εκτιμάται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει από την Ελλάδα για να εργαστούν «έξω» ή έχουν παραμείνει εκεί μετά το πέρας των σπουδών τους, περισσότεροι από 550.000 Ελληνες (χωρίς να σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται ακόμα εκεί). Η δυσμενής οικονομική κατάσταση αναμένεται να οδηγήσει πολλούς ακόμα στην έξοδο. Αυτή τη στιγμή, στα εικονικά «συρτάρια» της ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα Eures, όπου καθημερινά αναρτώνται οι νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκονται 7.849 «ελληνικά» βιογραφικά, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στη 14η θέση στην παγκόσμια λίστα των κρατών με τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία στην Ε.Ε. (Πρώτη η Ισπανία με 77.283 βιογραφικά και ακολουθεί η Ιταλία με 61.677). Ταυτόχρονα, από έρευνα της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower προκύπτει ότι 9 στους 10 Ελληνες (87,7%) έχουν σκεφθεί να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Μάλιστα, 4 στους 10 έχουν ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας εντός συνόρων, για λόγους εργασίας και απ’ αυτούς περίπου το 30% επέλεξε το εξωτερικό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου 4 στους 10 προτίθενται να μετακινηθούν στο μέλλον για διάστημα από 1 έως 3 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το 37% των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας ειδικά σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας για την Ελλειψη Ταλέντων.

Η AIESEC είναι ένας διεθνής φοιτητικός οργανισμός που διευκολύνει τη μετακίνηση αποφοίτων σε άλλες χώρες για εργασία. Οπως λέει στην «Κ» εκ μέρους του ελληνικού κλάδου της οργάνωσης ο κ. Γιάννης Χρηστίδης, κάτι φαίνεται να αλλάζει τελευταία. «Ηδη εδώ και τρία χρόνια παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχει αυξηθεί. Αντίστοιχα, βλέπουμε ότι λιγοστεύουν οι ξένοι που διαλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν. Εδώ και λίγο καιρό όμως, η τάση “φυγής” προς τα έξω είναι εντονότερη. Και φαίνεται από το γεγονός ότι είναι διατεθειμένοι να βγουν έξω για να εργαστούν ακόμη και εθελοντικά. Αντιλαμβάνονται ότι αυτό που μετράει σε ένα βιογραφικό είναι η προσαρμοστικότητα».

Από αυτούς, συμπληρώνει ο ίδιος, «ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει πρόθυμο να παραμείνει στο εξωτερικό, να μην επιστρέψει». Οι Ελληνες βάζουν νερό στο κρασί τους - ίσως το πιο ενδεικτικό της αλλαγής που συντελείται. Ο αναπληρωτής γεν. γραμ. της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κ. Στάθης Τσέγκος το έχει ήδη παρατηρήσει: «Μέχρι πρότινος, πολλοί συνάδελφοι αρνούνταν να πάνε να δουλέψουν π.χ. στο Ντουμπάι που υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Υπήρχε απροθυμία», λέει στην «Κ». «Δεν ήθελαν να χάσουν τη βολή τους. Τώρα ήδη διαφαίνεται ότι στο γενικότερο κύμα μετανάστευσης θα υπάρξει και έξοδος μηχανικών στο εξωτερικό». Πώς να απορροφηθούν 105.000 εγγεγραμμένοι ενεργοί μηχανικοί σε μία οικονομία και έναν κλάδο οικοδομής σε βαθιά κρίση;

«Η έξοδος είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα εφόσον συνεχίζουν οι σχολές να βγάζουν εκατοντάδες νέους μηχανικούς. Η ίδρυση νέων ΤΕΙ υπήρξε ανεξέλεγκτη -δυστυχώς δεν υπήρξε Καλλικράτης στην Παιδεία». Επόμενος σταθμός, λοιπόν, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, περίπου 10 νοσηλευτές κάθε μήνα αιτούνται από την Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης, έγγραφο που απαιτείται για εργασία στις ευρωπαϊκές χώρες. «Υπάρχει πράγματι ζήτηση για έξοδο από τη χώρα», λέει στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης κ. Αριστείδης Δάγλας. «Οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι δεδομένες, και οι προκηρύξεις όχι τόσο συχνές». Από τα 28.000 μέλη της Ενωσης, οι 3.000 είναι άνεργοι. «Γι’ αυτό φοβούμαστε ότι η έξοδος είναι μεγαλύτερη. Πολλά παιδιά τελειώνουν τις σπουδές και φεύγουν έξω πριν το δηλώσουν, ενώ σε πολλές χώρες όπως στη Γερμανία δεν χρειάζεται βεβαίωση από την Ενωση». Εκτιμάται πάντως ότι για το 80%, ο προορισμός είναι η Αγγλία.

Γιατροί

Για τους γιατρούς, η έξοδος πια είναι μαζική. Με τις δύο μεγαλύτερες Ιατρικές Σχολές της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ, να «παράγουν» 1.000 γιατρούς κάθε χρόνο (και την ίδια ώρα να συνταξιοδοτούνται 800 γιατροί), οι λίστες αναμονής γιγαντώνονται. (Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε όλη τη χώρα οι γιατροί είναι περίπου 62.000 και η αναλογία γιατρών - κατοίκων είναι 1:185, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1: 350. Στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, που αριθμεί 22.000 μέλη, το 11,2% είναι άνεργοι). Ετσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο αναχωρούν για τα νοσοκομεία του εξωτερικού περίπου 500 νέοι γιατροί - αριθμός που δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα ωστόσο. Ερευνα της Εταιρείας Νέων Γιατρών και Επιστημόνων Υγείας αναφέρει ότι οι φοιτητές της Ιατρικής σε ποσοστό 70,3% σκέφτονται να λάβουν την ειδικότητά τους σε κάποιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του εξωτερικού -κυρίως Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ-, με προοπτική -γιατί όχι;- να μείνουν μόνιμα εκεί.

«Ζω στο εξωτερικό, σπουδάζω γιατρός και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσω στην Ελλάδα - ούτε με σφαίρες», έγραφε ένας χαρακτηριστικά σε μπλογκ στις 20 Απριλίου. «Δεν φτάνει που τα “πολιτικά κέντρα”, συγγνώμη πανεπιστήμια, είναι άθλια, πρέπει να περιμένεις και αιώνες για μια ειδικότητα και να πληρώνεσαι με 950 ευρώ τον μήνα. Είναι απλά αστείο. Χαιρετισμούς στην Ελλάδα. Οπως τη καταντήσανε, ας τη λουστούνε».

*εφημερίδα "Η Καθημερινή"


-----------------

ΣΧΟΛΙΟ:

Κάποιος να τους μιλήσει αλλά ποιος; Για τις έννοιες Πατρίδα, Ελλάδα, ιστορία... Η Ελλάδα σήμερα περνά δύσκολες στιγμές και πρέπει ή επιβάλλεται καλύτερα να συστρατευτούμε όλοι για να στηρίξουμε την πατρίδα μας αν την αγαπάμε και να την υπερασπιστούμε από τα νύχια των αρπακτικών ντόπιων και ξένων... Ο Έλληνας δεν ήταν ποτέ φιλοτομαριστής αλλά νοιαζόταν για την χώρα του... Και δεν μπορεί να βάζει κανείς τα χρήματα αυτοσκοπό... ωραίος γιατρός θα είναι ο φίλος μας ο τελευταίος.

Πάνος Α.


Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Πόσες πόλεις με το όνομα “Αθήνα” υπάρχουν στον πλανήτη;


24grammata.com/ απόδημος ελληνισμός


Η Αθήνα βρίσκεται στην εξέχουσα θέση το όνομά της να έχει υιοθετηθεί από άλλες 23 πόλεις στον κόσμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο αποδεικνύει παράλληλα τη σημασία της για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν έχει δώσει το όνομά της σε τόσες πολλές άλλες. Πέρα από αυτό όμως, καμία θεσμοθετημένη σχέση ούτε συνδετικός κρίκος δεν έχει αναπτυχθεί μεταξύ των πόλεων αυτών μέχρι σήμερα.

Οι πόλεις που σε ολόκληρο τον κόσμο φέρουν το όνομα «Αθήνα» ξεχωρίζουν. Έχουν την τιμή και την υποχρέωση, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται, να συμβολίζουν, με το όνομα αλλά και με τη δράση τους, τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανάπτυξης, της ευθύνης και του σεβασμού. Σήμερα που οι αξίες αυτές είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες και απαραίτητες, είναι υποχρέωση των Αθηνών του κόσμου να συνεισφέρουν στη δημιουργία του κόσμου της Αθήνας: ενός κόσμου ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας, ενός πολιτισμένου κόσμου.

Ο Κόσμος της Αθήνας έχει αναλάβει τη δικτύωση όλων αυτών των πόλεων που φέρουν το όνομα «Αθήνα», των «Αθηνών του Κόσμου». Στόχος μας είναι να φέρουμε τις πόλεις αυτές πιο κοντά, να μάθουμε την ιστορία τους και να γίνουμε όλοι μαζί στη διεθνή κοινότητα πρεσβευτές του ονόματος «Αθήνα» και ό,τι αυτό συμβολίζει για τις σύγχρονες κοινωνίες.

* Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
* Athens Alabama, ΗΠΑ
* Athens Arkansas, ΗΠΑ
* Athens California, ΗΠΑ
* Athens Ohio, ΗΠΑ
* Athens Georgia, ΗΠΑ
* Athens Illinois, ΗΠΑ
* Athens Indiana, ΗΠΑ
* Athens Kansas, ΗΠΑ
* Athens Lexington Kentucky, ΗΠΑ
* Athens Louisiana, ΗΠΑ
* Athens Somerset Maine, ΗΠΑ
* Athens Calhoun Michigan, ΗΠΑ
* Athens Mississippi, ΗΠΑ
* Athens Missouri, ΗΠΑ
* Athens New York, ΗΠΑ
* Athens Ohio, ΗΠΑ
* Athens Pennsylvania, ΗΠΑ
* Athens Tennessee, ΗΠΑ
* Athens Texas, ΗΠΑ
* Athens Vermont, ΗΠΑ
* Athens West Virginia, ΗΠΑ
* Athens Wisconsin, ΗΠΑ
* Athens Ontario, Καναδάς
* Athenstedt, Saxony-Anhalt, Γερμανία

Πόλεις με το προσωνύμιο “Αθήνα”:

* Athens of Ayrshire – Troon, Σκωτία
* Athens of Cuba – Matanzas, Κούβα
* Athens of Egypt- Alexandria, Αίγυπτος
* Athens of Finland – Jyväskylä, Φινλανδία
* Athens of Florida – DeLand, Florida, ΗΠΑ
* Athens of Indiana – Crawfordsville, Indiana, ΗΠΑ
* Athens of Latin America – Santo Domingo, Dominican Republic
* Athens of Minas Gerais – Juiz de Fora, Βραζιλία
* Athens of North America – Boston, ΗΠΑ
* Athens of Sicily – Catania, Ιταλία
* Athens of South America – Bogotá, Κολομβία
* Athens of the Bodrog – Sárospatak, Ουγγαρία
* Athens of the East – Madurai, Ινδία
* Athens of the Middle Ages – Florence, Ιταλία
* Athens of the North – Edinburgh, Σκωτία
* Athens of the South – Nashville, ΗΠΑ
* Athens of the Southern Hemisphere – Dunedin, Νέα Ζηλανδία
* Athens of the West (early 19th c.) – Lexington, ΗΠΑ
* Athens of the West – Berkeley, California, ΗΠΑ
* Athens on the Isar – Munich, Γερμανία
* Athens on the Spree – Berlin, Γερμανία
* Athens on the Torysa – Prešov, Σλοβακία
* Brazilian Athens – São Luís, Maranhão, Βραζιλία
* Czech Athens – Krnov, Τσεχία
* Lusa Athens – Coimbra, Πορτογαλία
* Sardinian Athens – Nuoro, Ιταλία
* Serbian Athens – Novi Sad, Σερβία
* Siberian Athens – Tomsk, Ρωσία
* Athens of the South – Tampa, Florida, ΗΠΑ
theworldofathens.org

1ο Συνέδριο E-Tourism & Travel Distribution for Southern Europe & Mediterranean - Conference & Expo 31 Ιαν./1 Φεβ. 2011, Αθήνα

Την επόμενη διετία σχεδόν το ήμισυ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα "κλείνει" τις διακοπές του online. Η πλειοψηφία των online αγορών ταξιδιού γίνονται απευθείας από τον τελικό προμηθευτή. Οι κυριότεροι προορισμοί διακοπών στη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους tour operators, αν και ορισμένες εταιρείες έχουν "αγκαλιάσει" την online τάση και υιοθετούν τους μηχανισμούς των πωλήσουν μέσω Internet, Social Media και κινητών τηλεφώνων, καθώς και άλλες στρατηγικές ηλεκτρονικού μάρκετινγκ και ως εκ τούτου, έχουν δει τις πωλήσεις τους να αυξάνονται, τα κόστη διανομής τους να πέφτουν και την

κερδοφορία τους να μεγαλώνει.

Πώς οι ταξιδιώτες-καταναλωτές εξελίσσουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν έρευνα αγοράς, επικοινωνούν και αγοράζουν τελικά το τουριστικό προϊόν, και τι θα πρέπει να κάνει ο επαγγελματίας του τουρισμού για να πετύχει τη μέγιστη κερδοφορία;

Οι εταιρείες EyeforTravel και η Travel Media Applications συνεργάζονται για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου τον Φεβρουάριο του 2011 στην Αθήνα που θα δώσει στις τουριστικές επιχειρήσεις της Μεσογείου και της Νοτιανατολικής Ευρώπης τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πως μπορούν να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στο διαδίκτυο ώστε να πουλήσουν περισσότερο στους πελάτες τους online, μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και κινητών σε μειωμένες τιμές διανομής.

Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να:
  • Ενημερωθούν για το πως οι καταναλωτές εξελίσσουν τον τρόπο που αναζητούν πληροφορίες για τα ταξίδια τους, πως επικοινωνούν και πως αγοράζουν το τουριστικό προϊόν, αλλά και να κατανοήσουν πως θα πρέπει να τοποθετηθούν στην αγορά, για μέγιστη κερδοφορία,
  • Διαχειριστούν τα δικά τους κανάλια διανομής για μέγιστο κέρδος, να γνωρίσουν πότε να πωλήσουν άμεσα και πότε από το "χαρτοφυλάκιό" τους σε διοργανωτές ταξιδίων, ταξιδιωτικά Sites και άλλα κανάλια,
  • Κατανοήσουν τον τρόπο να προωθήσουν το προϊόν τους σε όλη την τουριστική "αλυσίδα", από την έρευνα αγοράς μέχρι την αγορά,
  • Κατανοήσουν το ρόλο της διαχείρισης εσόδων στην αύξηση της αποδοτικότητας των προϊόντων τους,
  • Χρησιμοποιήσουν τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πετύχουν πωλήσεις συμπληρωματικών υπηρεσιών, ενώ ο καταναλωτής βρίσκεται ήδη σε διακοπές.
Αυτήν την τάση της online αγοράς θα εξερευνήσουν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, με τη βοήθεια 30 και πλέον ομιλητών, στελεχών και εμπειρογνωμόνων από την τουριστική βιομηχανία, οι οποίοι θα καταδείξουν, μέσα από ρεαλιστικές μελέτες περιπτώσεων, τους τρόπους με τους οποίους "συνδιάλεγονται" με τα online κανάλια.

Η εταιρεία EyeforTravel ιδρύθηκε το 1997 και ειδικεύεται στη διενέργεια αναλύσεων, ερευνών και μελετών, καθώς και στη διοργάνωση συνεδρίων με αντικείμενο την τεχνολογία και τα ταξίδια online.

Διοργανώνει 30 συνέδρια ετησίως σε όλο τον κόσμο με αντιμείμενο το internet στον τουρισμό, τα κανάλια διανομής, το marketing μέσω του web και των κινητών τηλεφώνων κ.ά. Τα συνέδρια αυτά παρακολουθούν 400 με 2000 σύνεδροι κάθε φορά. Μεταξύ των ομιλητών συμπεριλαμβάνονται κορυφαία στελέχη και επιχειρηματίες του τουρισμού και της τεχνολογίας που παρουσιάζουν θέματα στρατηγικής, καινοτομίες, και μελέτες περιπτώσεων.

http://www.traveldailynews.gr/makeof.asp?central_id=1912&permanent_id=11&gclid=CMPEnPW88aUCFZMK3wodszSBnw

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
σας προσκαλεί

στην παρουσίαση της έκδοσης

των Σωτηρίου Τσιάνη, Ιωάννη Καϊμάκη – Σταύρου Κοκκάλα

Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας

Folksongs from Valtetsi, Arcadia

Αθήνα 2010

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00

Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28


Περισσότερες πληροφορίες: http://www.kentrolaografias.gr

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
της Ακαδημίας Αθηνών
Ηπίτου 3, 10557 Αθήνα
Τηλ.: 210.3318042, 210.3318043, 210.3664751
Fax: 210.3313418, 210.3664735
Hellenic Folklore Research Centre
Academy of Athens
3, Ipitou St. – Athens 105 57, Greece
Tel.: +30 210.3318042, +30 210.3318043, +30 210.3664751
Fax: +30 210.3313418, +30 210.3664735

* Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές *

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΔΣΤΕ

Editorial

Αγαπητοί Συνάδελφοι-σες,

Σας χαιρετούμε.


Περνάμε δύσκολες μέρες και δύσκολες ώρες στην Πατρίδας μας. Κάποιοι λένε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδεισος καινοτομίας, εφόσον απελευθερώσει το δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό της, αφού συνδέσει την παραγωγή ιδεών και γνώσης, με την επιχειρηματικότητα. Κάτι το οποίο ο Ελληνικός Τουρισμός δεν το ασπάζεται, αφού μοιάζει με «καρυδότσουφλο μπροστά στην καταιγίδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά προ μηνών ο κ. Υπουργός Π. Γερουλάνος.

Η τουριστική κωλοτούμπα, μαζί με τον σκόπελο που έχει συναντήσει η Ελληνική Ναυτιλία, έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο της Εθνικής Οικονομίας, με αποτέλεσμα ξενοδοχεία να κλείνουν, δωμάτια να μη λειτουργούν, τουριστικά επαγγέλματα να φθίνουν και η Ελληνική Ναυτιλία να δεινοπαθεί.

Η ΕΔΣΤΕ, με την πλήρη σχεδόν αδιαφορία των μελών της, παραπαίει, όμως αντέχει χάρη στις προσπάθειες ενός ή δύο μελών του Δ.Σ.

Πόσο εύκολο είναι αλήθεια, μέσα στην οικονομική παρaζάλη, η ΕΔΣΤΕ που βρίσκεται σε κρίση, να αποκτήσει όραμα;

Θα απαντούσαμε καθόλου –κανείς μας δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες. Όμως, όλοι μας, όσοι ανήκουμε στην Ένωση και πιστεύουμε σ’ αυτήν, ο καθένας από το δικό του πόστο και με τις δικές του δυνάμεις, οφείλουμε να παίξουμε όσο πιο ευφάνταστα και δημιουργικά μπορούμε, για να την βοηθήσουμε οικονομικά, ιδίως όσοι λησμονούν πόσα οφείλουν στην Ένωση!

Συνάδελφοι-σες, μην μας ξεχνάτε. Εμείς πιστεύουμε στο δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό και στις γνώσεις των μελών της Ένωσης, κάτι το ποίο μέχρι τώρα, ευτυχώς, δεν μας έχει προδώσει!

Το Δ.Σ

* * *

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

1.- Αγαπητοί μας, όσοι από σας δεν θα έχουν εξοφλήσει και την ετήσια συνδρομή του 2011 (η οποία, σημειωτέον, παρά τις όποιες δυσκολίες, παραμένει 40 ), δεν θα λάβουν τόσο το Δίπλωμα, όσο και το Μετάλλιο των 50 Χρόνων της ΕΔΣΤΕ, το οποίο θα απονείμουμε προσεχώς.

2.- Με τη συμμετοχή 20 εργασιών για τον Διαγωνισμό που προκηρύξαμε με θέμα: «Δημοσι-ογραφία–Παράδοση και Πολιτισμός», ασχολήθηκε η Επιτροπή και απεφάσισε με αυστη-ρά και αντικειμενικά κριτήρια, να απονείμει ένα Βραβείο μόνο και έναν Έπαινο, ως κατωτέρω:

· Γ΄ Βραβείο στον κ. Μήτσιο Κωνσταντίνο

· Α΄ Έπαινο στην Κα Μπερτσάκου Ελένη

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιά Βουλή, την ημέρα της επιδόσεις των Διπλωμάτων και Μεταλλίων στα μέλη μας

3.- Ετοιμάζουμε το κόψιμο της Βασιλόπιττας, βολιδοσκοπώντας για να βρούμε την καλύτερη προσφορά. Θα σας ενημερώσουμε τηλεφωνικά γι’ αυτό.

4.- Ευελπιστούμε ότι η γιορτή μας θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Εργαζόμαστε εντατικά για την πραγματοποίησή της.

5.- Η απονομή των Διπλωμάτων και των Μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί, πιστεύουμε, στο χώρο της Παλαιάς Βουλής. Η οικονομική συμμετοχή του καθενός, για την δαπάνη εκτύπωσης και κατασκευής των Μεταλλίων, ανέρχεται σε 20 , τα οποία θα εξοφλήσουμε πριν από την απονομή, στα γραφεία της Ένωσης.

6.- Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να ανήκουν στην FIJET, πρέπει να καταθέσουν στα γραφεία της Ένωσης έως 31/1/2011 το αντίτιμο της συνδρομής, το οποίο ανέρχεται σε 35,00 .

7.- Μελετάμε, σε καιρούς χαλεπούς, την πραγματοποίηση εκδρομής στην Ακράτα, για να πραγματοποιήσουμε το Μνημόσυνο των θανόντων μελών μας. Η εκδρομή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετάσχουν.

8.- Δεν ξεχάσαμε την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πιστεύουμε ότι θα γίνει προσεχώς.

9.- Ενεγράφησαν τα εξής νέα μέλη στην Ένωσή μας: 1) Αθανάσιος Μπαλτατζής, 2) Μαγδαληνή Καραγιαννιώτου-Μυστικού, 3) Ιωάννης-Παναγιώτης Βαρελάς, 4) Μιχάλης Διακομιχάλης, 5) Ιουλία Χριστοπούλου, 6) Ζαφειρία Κληρονόμου, 7) Νικόλαος Μάνεσης.

10.- Στο τέλος κάθε χρόνου, συνηθίζουμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό. Να πούμε δηλαδή τι καταφέραμε, τι χάσαμε, τι κερδίσαμε.

Η Ένωσή μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο του κλεισίματος των γραφείων της κι αυτό οφείλεται στην καλή οικονομική διαχείριση από τον Πρόεδρο και την Ταμία μας, την Κα Χαρά Δρίτσα. Δυστυχώς, χάσαμε κάποια μέλη μας, από αδιαφορία, από έλλειψη ευθύνης και από εγωϊσμό. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη πολλών φίλων και συνοδοιπόρων στο τουριστικό γίγνεσθαι, χάρις στο μέλος του Δ.Σ. κ. Πάνο Αϊβαλή, ο οποίος προβάλλει την Ένωσή μας με: α) edstellados@gmail.com, για μηνύματα και β) www.edstellados.blogspot.com, για επικοινωνία. [Για κάθε πληροφορία απευθυνθείτε στο: 6944-537571 (Πάνος Αϊβαλής)].

11.- Παρακαλούμε τους συναδέλφους-σες να μας γνωρίσουν γραπτώς τις δημοσιεύσεις τους, τις εκδόσεις τους, τις παρουσιάσεις τους, τις συμμετοχής τους, τις επιτυχίες τους, ως τις 3/1/2011.

12.- Ενεργούμε προκειμένου να επισκεφθούμε τη Νέα Στέγη Γραμμάτων και τεχνών στην Λεωφ. Συγγρού 107-109, την οποία κατασκεύασε το Ίδρυμα Ωνάση.

13.- Βιβλία Μελών: 1) Σοφού Βασιλική: «Περιπλάνηση στους Αρχαιολογικούς Χώρους της Συρίας», 2) Χάλαρης Δημήτρης: «Τα βάσανα μικρών ανθρώπων. Από τον Έβρο στη Σύρο – Παιδοπόλεις», 3) Τσουρουκίδου Ιωάννα: «Προσεγγίζω τόπους και ανθρώπους».

14.- Μαθαίνουμε ότι στη Ρόδο, ένα ενεργό μέλος μας, η Κα Ελένη Γλεντή, πραγματοποίησε εκθέσεις, έκανε ταξίδια στο εξωτερικό και ότι η προσφορά της στο νησί είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. της ΕΔΣΤΕ την συγχαίρει.

15.- Μέλη της ΕΔΣΤΕ που απεβίωσαν: Μπούτσικας Ανδρέας – Σουλαντίκας Ιωάννης – Τσιάμης Δημήτριος.

Συνάδελφοι-σες,

Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας κι ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Δυστυχώς, λίγοι αλλάζουμε τρόπο σκέψης και τακτικής. Ελάχιστοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας για το καλό της Ένωσής μας. Τότε θα ξεχειλίζουμε από υπερηφάνεια, αγάπη, τρυφερότητα, συμπόνια, καλοσύνη, μα προπαντός συναδελφικότητα. Άγνωστες λέξεις θα πείτε... Και όμως....


* Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές *

της Ιωάννας Τσουρουκίδη - Σερένε μέλος της ΕΔΣΤΕ

KYKΛΟΦΟΡΗΣΕ


Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ευρώπη: Μαίνεται το πολικό ψύχος στην Ευρώπη


Βαρσοβία, Πολωνία
Πολικές θερμοκρασίες, που ευθύνονται για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, εξακολουθούν να επικρατούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Δώδεκα άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας στην Πολωνία, όπου η θερμοκρασία έπεσε ακόμα και στους -9 βαθμούς Κελσίου, ενώ το πυκνό χιόνι έχει προκαλέσει χάος στις μεταφορές σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Πολωνίας, τα περισσότερα θύματα είναι άστεγοι. Συνολικά, 30 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες στην Πολωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Παράλληλα, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην πόλη Τσεστοκόβα.
Το πυκνό χιόνι και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός έχουν προκαλέσει χάος στις μεταφορές σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ορισμένα αεροδρόμια έκλεισαν, ενώ έχουν επηρεαστεί τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα σε πολλές χώρες.

Στη Γερμανία, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διανυκτέρευση των αστέγων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και λεωφορεία, προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο.

Επίσης, εκατοντάδες Γερμανοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα μέσα σε τρένα, είτε γιατί οι συρμοί είχαν ακινητοποιηθεί είτε γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Στη Βρετανία, το αεροδρόμιο Γκάτγουικ άνοιξε την Παρασκευή, αλλά οι πτήσεις εκτελούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Στη Μόσχα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα συνολικά 11 άνθρωποι να έχουν πεθάνει από τις αρχές της εβδομάδας. Η ρωσική πρωτεύουσα γνωρίζει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με το θερμόμετρο να έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες τους -24 βαθμούς. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι το χειρότερο των τελευταίων 30 ή 50 χρόνων.

Το φαινόμενο της παλίρροιας έχει πλήξει τη Βενετία, της οποίας το 55% της επιφάνειας βρίσκεται σήμερα κάτω από το νερό. Λίγο πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ήχησαν οι σειρήνες για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους ότι η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 1,10 μέτρα και νωρίς το πρωί έφτασε τα 1,40 μέτρα πάνω από το μέσο όρο του επιπέδου της θάλασσας.
Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απομακρύνουν από την πλατεία του Αγίου Μάρκου τις ειδικές γέφυρες για την κυκλοφορία των πιστών επειδή υπάρχουν φόβοι να παρασυρθούν οι κατασκευές από τα νερά που έχουν πλημμυρίσει την πλατεία.
Η ασυνήθιστη αυτή κατάσταση προκλήθηκε από το συνδυασμό του φαινομένου της παλίρροιας και των ισχυρών βροχοπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλημμυρίζει περισσότερες από 100 φορές το χρόνο.

Την ίδια ώρα, εκτεταμένες καταστροφές από πλημμύρες αντιμετωπίζουν η Σερβία και η Αλβανία.
Εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Δρίνο και Λιμ, στη Σερβία, περίπου 1.400 κάτοικοι της πόλης Λόζνιτσα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων στο σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τα μέλη της αρμόδιας υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, μαζί με κατοίκους της περιοχής, εργάζονταν πυρετωδώς για την ενίσχυση των αναχωμάτων στη Λόζνιτσα.
Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης έχουν πλημμυρίσει, ενώ περίπου 200 μέλη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, που έχουν μεταβεί στη Λόζνιτσα, τη Λιουμπόβιγια και το Πριγεπόλιε θα παραμείνουν εκεί έως ότου αρχίσει να πέφτει η στάθμη των νερών.
Τέλος, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί από την Πέμπτη το βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, περίπου 26.000 στρέμματα γεωργικής γης πλημμύρισαν και έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ πάνω από 750 σπίτια έχουν πλημμυρίσει και 1.500 κατοικίες είναι καλυμμένες με μεγάλες ποσότητες νερού.
Σε πολλές περιοχές της πόλης Σκόδρα, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οι πολίτες χρησιμοποιούν βάρκες για τη μετακίνησή τους.
Με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, όλα τα ξενοδοχεία και τα οικοτροφεία τέθηκαν στη διάθεση των κατοίκων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

πηγή: in.gr - Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010