.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Ντοκουμέντα της ζωής Γεωργίου Καραϊσκάκη στην γενέτειρα του το Μαυρομμάτι Καρδίτσας (1782-1827)Έχοντας συγκίνηση και δέος για το Μεγάλο Ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη έκανα προσκύνημα στον τόπο που τον γέννησε και ανέθρεψε το Μαυρομάτι Καρδίτσας.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου κος Δημήτριος Γιώτης η ψυχή του Μουσείου Γεώργιος Καραϊσκάκης και των δρώμενων του συλλόγου, κρατά σήμερα γερά τους συνδετικούς κρίκους με την ιστορία του τόπου και του Μεγάλου Ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη. Αρωγοί στο έργο του οι Μαυροματιότες εντός και εκτός Ελλάδος.
            Η διαδρομή του επισκέπτη στο Μαυρομμάτι και την ευρύτερη ορεινή περιοχή των Αγράφων όπου έδρασε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μοναδική και ανεπανάληπτη.
Τοπία συμπλέουν αρμονικά με την πεδιάδα και τα απόκρημνα βουνά των Αγράφων μεταφέροντας νοερά στα λημέρια και τα έργα του Ήρωα. Δυνατές οι συναισθηματικές φορτίσεις στην σπηλιά που γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης, αλλά και το σπίτι του που είναι πλέον επισκέψιμο, όπως και το Μουσείο Γ. Καραϊσκάκης. Στην Πλατεία του Μαυρομματίου ο ανδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη θα σας υποδεχθεί και θα νιώσετε την δροσιά στα πέριξ καφέ- εστιατόρια και την χαρακτηριστική τους φιλοξενία. Το βράδυ θα απολαύσετε τη φωτεινότητα των αστεριών όπως πουθενά αλλού και αξίζει να το ζήσετε. Σε απόσταση αναπνοής από το Μαυρομμάτι το γυναικείο Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη» τόπος προσκυνηματικός για πολλούς τουρίστες και Έλληνες με το μικρό καθολικό του ανοικτό σε όλους για περιήγηση και ψυχική ανάταση.
            Στην κορυφή της Οροσειράς των Αγράφων στολίδι για το μοναδικό τοπίο η ιερά Μονή τη Παναγίας Σπηλιώτισας θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο καθαρής και παρθένας φύσης και το προσκύνημα σας θα είναι ανάμνηση δυνατών συναισθημάτων.
            Είναι πολύ χρήσιμη η συνομιλία μου με τον Μαυρομματιότη κο Στέργιο Τέγο συγγραφέα του βιβλίου «Οδοιπορικό του Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη από την γέννησή του στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας μέχρι την δολοφονία του στο Φάληρο Αθηνών». Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημοσίως για την συνεργασία που είχε μαζί μου και την φιλοξενία που μου παρείχαν με την σύζυγό του βραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέα – ποιήτρια κα Ελένη Τέγου.
 
Συνομιλία με τον Στέργιο Τέγο.
ΕΡ.: Το Μουσείο «Γεωργίου Καραϊσκάκη» πότε ξεκινά στον τόπο γέννησης του μεγάλου Ήρωα πολεμιστή το Μαυρομμάτι;
ΑΠ.: Το 1927 γίνονται για πρώτη φορά εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από το θάνατο του Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Λόγω καταστάσεων που μεσολάβησαν από το 1927-1956 ουδείς ασχολήθηκε με τον ήρωα μας. Μετά το 1956 με απόφαση του εκπολιτιστικού συλλόγου Μαυρομματίου Αθηνών ελήφθη απόφαση τοποθέτησης στην πλατεία του Μαυρομματίου έφιππος ανδριάντας και εγκαινιάσθηκε το 1991. Παράλληλα ο πολιτιστικός σύλλογος Μαυρομματίου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Μαυρομματίου Αθηνών και άλλων πνευματικών ανθρώπων του χωριού άρχισαν να οργανώνουν την ίδρυση Μουσείου,και εκδόσεις βιβλίων για τον Καραϊσκάκη, πράγμα που συνεχίζεται με επιτυχία έως και σήμερα.
ΕΡ.: Υπάρχουν κειμήλια του Ήρωα Καραϊσκάκη;
ΑΠ. Υπάρχουν πολλά κειμήλια του Καραϊσκάκη, τα οποία ευρίσκοντο στο Λαογραφικό Εθνικό Μουσείο της Ελλάδος, όπως και στον τρισέγγονο του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Καραϊσκάκη και τα οποία παραχωρηθήκαν για το Μουσείο του Μαυρομματίου και φυλάσσονται σε χώρο προστασίας έως την πλήρη οργάνωση του Μουσείου. Πολλά κειμήλια επίσης εδόθησαν στο Μουσείο Μαυρομματίου από απογόνους συμπολεμιστών του Καραϊσκάκη.
ΕΡ.: Ποια είναι η ιστορία του χώρου του Μουσείου Γεωργίου Καραϊσκάκη;
ΑΠ.: Το κτίριο που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο είναι δωρεά του Γεωργίου Γκίνη ενός συγχωριανού μας, ο οποίος μένει στον Καναδά. Το οίκημα αποτελείται από δύο ορόφους που διαμορφώνονται ώστε να δεχθούν μεγαλύτερο όγκο κειμηλίων για τον Καραϊσκάκη και την εποχή του.
ΕΡ.: Υπάρχουν άλλα σημαντικά ιστορικά σημεία αναφοράς στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και ποια είναι;
ΑΠ.: Ένας κάτοικος Μαυρομματίου ονόματι Μαυροματιότης περίπου το 1775 παντρεύτηκε την Γκόλφω Διμισκή μετά Ζωή Διμισκή κόρη του οπλαρχηγού Διμισκή από την Σκουλικαριά Αιτωλοακαρνανίας και την έφερε στο Μαυρομμάτι.
Έχει εντοπισθεί το σπίτι του ζεύγους Μαυρομματιότη και σήμερα έχει δωρηθεί από την κα Μελπωμένη Τζουβάρα στο Μουσείο του «Γεωργίου Καραϊσκάκη» και είναι επισκέψιμος χώρος. Η Ζωή Διμισκή- Μαυρομματιότη χήρα και μόνη στο Μαυρομμάτι αναγκάζεται να εργασθεί ως καντυλαναύτισα στο Ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που ήταν πέρασμα των οπλαρχηγών της εποχής. Εικάζεται ότι έμεινε έγκυος η Ζωή Διμισκή – Μαυρομματιότη από έναν Έλληνα διορισμένο των Τούρκων στην περιοχή ονόματι «Καραϊσκο» ή από κάποιον από τους δύο καπεταναίους του Μαυρομματίου με τα ονόματα Αραπογιάννης και Πλακιάς.
Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη φυγαδεύτηκε σε σπήλαιο πολύ κοντά στο Μοναστήρι όπου και γέννησε τον μετέπειτα Αρχιστράτηγο της Ρούμελης Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ο τόπος είναι σημείο αναφοράς της γέννησης του Ήρωα. Η πολιτεία έχει χαρακτηρίσει το σπήλαιο Ιστορικό Μνημείο και είναι ελεύθερο σε επισκέψεις.
ΕΡ.: Γιατί έως σήμερα δεν εξακριβώσατε την πατρότητα του Γεωργίου Καραϊσκάκη;
ΑΠ.: Έως και σήμερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα οργανωτικά θέματα σε σχέση με το Σπήλαιο, το Σπίτι και το Μουσείο «Γεωργίου Καραϊσκάκη», τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξουμε και την πατρότητά του.
Ήδη έχουμε προβεί σε ενέργειες ώστε να μεταφερθούν τα οστά του Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη από το Νέο Φάληρο στο Μαυρομμάτι όπως και την μεταφορά των απογόνων του γιου του Σπυρίδωνος και του εγγονού του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην πατρώα γη.
Τα οστά όλων θα τοποθετηθούν σε κενοτάφιο και σε περίοπτη θέση της Πλατείας Καραϊσκάκη του Μαυρομματίου παραπλεύρως του ανδριάντα.
Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους απογόνους του Καραϊσκάκη, του Πλακιά και του Αραπογιάννη ώστε να δεχθούν να γίνει εξέταση του DNA για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα.
                                                
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ « Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»
Σύλλογος των απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης»
Εφημερίδα Μαυροματιανά ΝέαΜάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου