.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

«Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΣΤΗ ΣΥΡΟ» του Νίκου Κυπουργού*

Πρωτοβρέθηκε από τύχη στην Ερμούπολη, αυτή την υπέροχη πόλη-σκηνικό, που τον τράβηξε κοντά της. Δέκα χρόνια μετά, απολαμβάνει σε τέτοιο βαθμό τις μέρες του στο νησί, που απαρνιέται ακόμη και τη μουσική, προτιμώντας να ακούει τους ήχους του καλοκαιριού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η δική του Σύρος έχει μέσα της ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αναζωογονηθεί και ένας δημιουργός για να λυτρωθεί: όμορφη Χώρα, απομονωμένες και πολυσύχναστες παραλίες, περπατήματα, τοπία, ταβερνάκια και Συριανούς φίλους.

Ο Νίκος Κυπουργός βρέθηκε στο νησί «κατά λάθος» -χάνοντας το πλοίο για την Αμοργό- πριν από δέκα χρόνια και από τότε μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Σύρου και Αθήνας. «Οταν έβλεπα τη Σύρο από το καράβι, η Ερμούπολη με ξένιζε, καθώς είχα την αίσθηση πως νησί σημαίνει παραλίες και σπιτάκια νησιώτικου χρώματος. Πηγαίνοντας, όμως, ανακάλυψα τον παράδεισο. Το μεγαλύτερο προσόν της είναι αυτή η υπέροχη πόλη-σκηνικό. Συνδυάζει όμως και όλες τις υπόλοιπες χάρες των Κυκλάδων: τη γλυκιά νότια πλευρά με το άγριο τοπίο του Βορρά, τις ήσυχες στρογγυλεμένες γραμμές με τα απότομα βράχια. Και αυτός ο παράδεισος, τον οποίο οι περισσότεροι αγνοούν, όπως αγνοούσα κι εγώ, απέχει μόνο 3 ώρες από την Αθήνα ή 20 λεπτά με το αεροπλάνο!»

Πολιτογραφημένος πλέον κάτοικος Σύρου, όποτε βρίσκει την ευκαιρία αξιοποιεί το χρόνο του στο νησί. «Καλοκαίρι σημαίνει να βρίσκομαι στη βεράντα του σπιτιού μου κατά τις 7 το απόγευμα, να πίνω ένα τσιπουράκι και να χαζεύω τη θέα στην πόλη, στα γύρω νησιά, να ακούω τους ήχους του καλοκαιριού. Ούτε μουσική δεν ακούω! Και, φυσικά, εργάζομαι πολύ και αποδοτικά, γιατί έχω καλύτερη σχέση με το χώρο γύρω μου: τη θάλασσα, τα αστέρια…»

«Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΣΤΗ ΣΥΡΟ»
Το καθαρτήριο ταξίδι του πλοίου. «Μόλις κλείσει η πόρτα του πλοίου, σιγά-σιγά «σβήνω» τα της Αθήνας και κάνω «επανεκκίνηση». Καθαρίζει το τοπίο, καθαρίζει η ματιά μου, η μέσα και η έξω, και σιγά-σιγά με πλημμυρίζει μια λυτρωτική ηρεμία».

Την αίσθηση του χρόνου. «Οι φίλοι μου στη Σύρο έχουν πιο σωστή σχέση με το χρόνο. Κανείς δεν πιέζει κανέναν να κάνει πρόγραμμα, κανείς δεν παρεξηγείται αν αναβάλεις τη συνάντηση. Αν δεν συναντηθούμε σήμερα, θα συναντηθούμε αύριο. Οταν οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί, έχεις διπλάσιο χρόνο να δουλέψεις, να διαβάσεις, να ανακαλύψεις στις μουσικές και στα διαβάσματά σου καινούργια πράγματα».




Τη βόρεια πλευρά. «Είναι μαγική. Εχει μονοπάτια που σε οδηγούν σε παραλίες ήρεμες και πανέμορφες, όπως είναι η Λια και τα Γράμματα. Εχει εκπληκτικά χωριουδάκια, όπως το Σαν Μιχάλη και τη Χαλανδριανή: το ένα έχει όμορφες ταβερνούλες, το άλλο καλούς φίλους».
Τη θέα. «Βρίσκεσαι στο κέντρο των δυτικών Κυκλάδων. Βλέπεις γύρω-γύρω τα άλλα νησιά να παίρνουν τόσες διαφορετικές όψεις, ανάλογα με την εποχή και τον καιρό. Βλέπεις τα σύννεφα να ξεκουράζονται πάνω τους…»
Την Ερμούπολη και την Ανω Σύρο. «Περπάτημα και πάλι περπάτημα. Οχι μόνο στις πλατείες, αλλά και στις ατελείωτες ανηφόρες. Είναι ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες: ιστορικό και αρχιτεκτονικό».
Τη ζωντάνια της. «Αν και συνήθως προτιμώ την ηρεμία του σπιτιού, υπάρχει πραγματική ζωή όλες τις εποχές του χρόνου, με πληθώρα από καλές προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση. Υπάρχει και κέφι για δημιουργία. Μέσα σε ένα χρόνο φτιάξαμε την «Ορχήστρα των Κυκλάδων», με είκοσι μουσικούς και δέκα τραγουδιστές Συριανούς, και κάναμε ήδη δέκα συναυλίες».

__________
*Ο Νίκος Κυπουργός είναι μουσικοσυνθέτης.


ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Από τον Πειραιά ακτοπλοϊκώς με Blue Star Ferries και Αnek Lines. Η Σύρος συνδέεται επίσης αεροπορικώς με την Αθήνα και με άλλες πόλεις με την Olympic Air.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Villa Selena (Τ/22810-86.007, www.villaselena.eu). Το μοναδικό 5 αστέρων boutique hotel στο νησί, σε ανακαινισμένο νεοκλασικό στη συνοικία Βαπόρια. Από 120 € το δίκλινο χωρίς πρωινό για Ιούλιο και Αύγουστο, από 140 € με πρωινό.
Αρίων (Τ/22810-81.749, www.arionsyros.com). Καλόγουστα δωμάτια που ισορροπούν μεταξύ ρομαντικής και μοντέρνας αισθητικής. Από 150 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο - Αύγουστο.
Λίλα (Τ/22810-82.738, www.guesthouse.gr). Το πέτρινο κτίριο που φιλοξενούσε κάποτε το γαλλικό προξενείο σήμερα στεγάζει έναν ευχάριστο, σε παστέλ χρώματα, ξενώνα. Από 100 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο - Αύγουστο.
Ξενών Απόλλωνος (Τ/22810-81.387, www.xenonapollonos.gr). Στα Βαπόρια, το αρχοντικό με τις τρεις μονάχα επιλογές για δωμάτια προσφέρει καταπληκτική θέα στη θάλασσα, όμορφα διακοσμημένα δωμάτια και χουζούρι μέχρι τις 13.00, ώρα λήξης του πρωινού. Από 140 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο - Αύγουστο.
Σύρου Μέλαθρον (Τ/22810-86.495, www.syroumelathron.gr). Τα ευρύχωρα δωμάτια και οι σουίτες του ανακαινισμένου νεοκλασικού προσφέρουν θέα, υψηλή αισθητική και ρομαντική ατμόσφαιρα. Από 85 και 100 € το δίκλινο με πρωινό, ανάλογα με την εποχή.
Αρχοντικό Βουρλή (Τ/22810-88.440). Το αρχοντικό του Μαυροκορδάτου προσφέρει ζεστούς χώρους και δωμάτια που έχουν θέα είτε στην πόλη είτε στη θάλασσα. Από 60 € το δίκλινο με πρωινό τον Ιούλιο, από 70 € τον Αύγουστο.
Ομηρος (Τ/22810-84.910, www.hotel-omiros.gr). Κατοικία του γλύπτη Βιτάλη, το αρχοντικό που αγγίζει τα 170 χρόνια ζωής διαθέτει ιδιαίτερα φροντισμένα δωμάτια, ορισμένα μάλιστα με καταπληκτική θέα στην πόλη και ζεστή φιλοξενία. Από 65 έως 95 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο και Αύγουστο.
Ερμής (Τ/22810-83.011, hermes-syros.com). Απλά αλλά καλόγουστα ανακαινισμένα δωμάτια μικρής ξενοδοχειακής μονάδας στην παραλία. Από 70 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο και Αύγουστο.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ
• Στην Ερμούπολη δοκιμάστε το Οινοπνεύματα (Τ/22810-82.616) για την παραδοσιακή με πρωτότυπα υλικά κουζίνα του, το ιταλικό εστιατόριο Αμβυξ (Ακτή Παπάγου 26, T/22810-83.989) για τα φρέσκα ζυμαρικά και το ριζότο, το εστιατόριο Κουζίνα (Τ/22810-89.150, 6932-457.347) για τα κυπριακής έμπνευσης εδέσματα της ιδίας καταγωγής σεφ του και τη λίστα κρασιών, τοΑρχονταρίκι της Μαρίτσας (Τ/22810-86.771, 81.744), που ειδικεύεται στα μαγειρευτά, αλλά και οι Χαλανδριανοί (T/22810-87.997) είναι ό,τι πρέπει για τσιπουρομεζέδες.
• Στο χωριό Φοίνικας δοκιμάστε ψαρικά στον Μπαρμπαλιά (T/22810-42.004).
• Στο χωριό Σαν Μιχάλη το Πλακόστρωτο (Τ/6973-980.248) είναι η καλύτερη επιλογή για σπιτικό φαγητό.
• Στο Κίνι κατευθυνθείτε στα Δυο τζιτζίκια στ' αρμυρίκια (Τ/22810-71.151) για φρέσκο ψάρι.
• Στην Αζόλιμνο το μεζεδοπωλείο Της Φιλομήλας (Τ/22810-62.088, 6937-365.120) προσφέρει ελληνική κουζίνα συνοδεία έντεχνης μουσικής.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

Συμπεριλάβαμε λύσεις για όλα τα βαλάντια και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, τηλεφωνώντας στους επιχειρηματίες έως και τις 19/6. Σε συνθήκες ευμετάβλητες για τον τουρισμό, είναι μοιραίο να υπάρξουν αποκλίσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, την ακριβή ημερομηνία, τον αριθμό διανυκτερεύσεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, με τη διαπραγμάτευση είναι πιθανόν να πετύχετε καλύτερες συμφωνίες. Καλό... κυνήγι!






________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου