.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

"Διαχρονικές Δημιουργίες" της Ζωγράφου Κλειώς Νάτση


ΑΘΗΝΑ 15/12/2011

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, εκφράζουν εκ βάθους καρδίας ευχές για την σημερινή πρώτη παρουσίαση του βιβλίου "Διαχρονικές Δημιουργίες" της αξιότιμου Ζωγράφου Κλειώς Νάτση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους Φίλους Τελλογλείου Ιδρύματος . Η Μακεδονία μας πάντα είχε και έχει τον δικό της σημαντικό ρολό τόσο στα γράμματα όσο και στις τέχνες.
Ευχόμαστε καλές γιορτές και πάντοτε επιτυχίες .

Το Δ.Σ της ΕΔΣΤΕ
και ο Πρόεδρος
Δημήτριος Λούκας
Καθηγητής ΚοινωνιολόγοςΟ πολυαναμενόμενος Εκδοτικός Οίκος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την δραστηριότητα του με το βιβλίο «Διαχρονικές Δημιουργίες» της Κλειώς Δημητριάδου – Νάτση, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ, στο Τελλόγλειο.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται εκτός από τις φωτογραφίες έργων της ζωγράφου, ενημερωτικό υλικό για τις διαστάσεις, την ύλη και τη χρονολογία, το οποίο κατανέμεται σε 35 ενότητες και διθυραμβικές κριτικές ανθρώπων της Τέχνης γενικώς, αλλά και ιστορικών της Τέχνης, όπως Μ. Ανδρόνικου, Λ. Πολίτη, Μ. Καλλιγά και Χ. Χρήστου.

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Μιλτιάδης Παπανικολάου, ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και επιμελητής του βιβλίου, Γιώργος Διαμαντόπουλος και η ιστορικός, κριτικός Τέχνης, προϊσταμένη πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Καπλάνη – Κοκκίνη. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμό της ζωγράφου Κλειώς Δημητριάδου – Νάτση.


Σχολίασαν περί του λευκώματος...

«Η τιμώμενη δημιουργός με τη σύσταση του Ιδρύματος φρόντισε όχι μόνο οι νεότερες γενιές να έχουν τη χαρά να απολαμβάνουν τις διαχρονικές της δημιουργίες, αλλά και να είναι κοντά στους νέους δημιουργούς με τη θέσπιση ετήσιας υποτροφίας «Κλειώ Νάτση» για προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών (κατά προτίμηση του Α.Π.Θ.) οι οποίοι διακρίνονται για το έργο, αλλά και το ήθος τους. Νιώθουμε, λοιπόν, περήφανοι που την τιμάμε όχι μόνο για το έργο της, αλλά και γιατί ξέρει να επιβραβεύει και η ίδια τους άξιους και ικανούς», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του νεοσύστατου «Ιδρύματος Γεωργίου και Κλειώς Νάτση», Γιάννης Μυλόπουλος.

Ο επιμελητής του βιβλίου, κ. Διαμαντόπουλος στο εισαγωγικό του σημείωμα τονίζει πως «το έργο της Νάτση κινείται μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξπρεσιονισμού, όπως διαμορφώθηκε με διάφορες προσμίξεις, αλλά με το δικό της προσωπικό αποτύπωμα και εκφραστική δύναμη. Συνθετικά το έργο της βασίζεται στο συνδυασμό αυστηρής οργάνωσης και έμφασης στα αντιθετικά στοιχεία. Ο χώρος της ζωγραφικής της είναι πολυδιάστατος: άλλοτε επίπεδος στην προσπάθειά της να προβάλει συγκεκριμένα στοιχεία (ιδίως γεγονότα), άλλοτε προοπτικός, προκειμένου να τοποθετεί τα δρώμενα κατά την αξιολογική τους σπουδαιότητα και άλλοτε χωροχρονικός, αποδίδοντας πραγματικές ή ονειρικές καταστάσεις, μνήμες ή εντυπώσεις. Μορφικά υπάρχει εναλλαγή των σκληρών με τα μαλακά σχήματα και των αυστηρών γεωμετρικών με τα βιόμορφα οργανικά, ενώ απαντάται περιορισμός των περιγραφικών στοιχείων, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος τα συστατικά χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με το κείμενο του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Μιλτιάδης Παπανικολάου, «η πλέον, ίσως, εμβληματική καλλιτέχνης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης είναι η Κλειώ Νάτση-Δημητριάδου, μια καλλιτέχνης από τη Θεσσαλονίκη που πάνω από εξήντα χρόνια ζωγραφίζει ακατάπαυστα, έχει δημιουργήσει ένα απόλυτα προσωπικό ύφος με μία γραφή, που πέρα από τις επιρροές, εκφράζει την αυστηρή προσήλωσή της στις καθαρές αξίες μιας δημιουργικής και βαθύτατα πνευματικής τέχνης. Η Κλειώ Νάτση είναι η «η Γυναίκα της Θεσσαλονίκης», είναι η καλλιτέχνης που με την πολυσχιδή δράση και την ακούραστη συμπεριφορά από τα χρόνια ακόμα των σπουδών της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κατάφερε να εκπροσωπεί σήμερα τον κοσμοπολιτισμό της πόλης, τους μύθους και την ιστορία της, το πολύχρωμο περιβάλλον και τους ανθρώπους της.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=122062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου