.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται ο διαστημικός τουρισμός


Το πρώτο ιδιωτικό διαστημοδρόμιο στον κόσμο θα λειτουργήσει το 2013


Το «όνειρο» του τουρισμού στο διάστημα είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ, καθώς σε λίγα χρόνια αναμένεται να λειτουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο ιδιωτικό διαστημοδρόμιο στον κόσμο.
Ο διάδρομος τροχοδρόμησής του «Spaceport America», όπως ονομάζεται, είναι ήδη έτοιμος και παρουσιάστηκε από τον κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, και τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της Virgin Galactic.
Από εκεί θα απογειώνονται σε λίγα χρόνια τα τουριστικά διαστημόπλοια. «Αυτή είναι η αρχή μιας δεύτερης διαστημικής εποχής και είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε στήριξη σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Από εδώ θα βλέπουμε να αναχωρούν ακόμα και καθημερινές πτήσεις στο Διάστημα», δήλωσε ο Μπράνσον, πρόεδρος του ομίλου Virgin.
H ολοκλήρωση του διαδρόμου, μήκους 3,2 χιλιομέτρων, γιορτάστηκε με υπερπτήση του SpaceShip Two, του σκάφους που θα μεταφέρει τουρίστες σε σύντομες αποδράσεις από τη γήινη ατμόσφαιρα.
Το εξαθέσιο σκάφος, σε μέγεθος ιδιωτικού τζετ, πέταξε πάνω από το διαστημοδρόμιο συνδεδεμένο στο κάτω μέρος του μητρικού του αεροσκάφους, WhiteKnight Twο.
Όταν οιπρώτες πτήσεις αρχίσουν -πιθανότατα το 2013-, το WhiteKnight Twο θα μεταφέρει το SpaceShip Two σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Εκεί το διαστημόπλοιο θα αποδεσμεύεται και θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του για να ανέβει στο ύψος των 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του Διαστήματος.
Οι τουρίστες θα μπορούν εκεί να θαυμάσουν τη Γη από τα φινιστρίνια των καθισμάτων τους, ή να λύσουν τη ζώνη και να απολαύσουν για μερικά λεπτά την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.
Το εισιτήριο ορίστηκε στα 200.000 δολάρια. Η Virgin Galactic έχει ήδη συγκεντρώσει προκαταβολές ύψους 50 εκατ. δολαρίων από 300 άτομα που έχουν ήδη κλείσει θέση. Οι 30 από αυτούς παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Spaceport America.
«Φυσικά και θα ήθελα να είμαι ένας από τους επιβάτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.
To Spaceport America, κοντά στην έδρα της Virgin Galactic, θα είναι πιθανότατα το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό κέντρο - όχι όμως το μόνο. Σχέδια για την κατασκευή ενός ανάλογου διαστημοδρόμιου έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στη Ρωσία μέσω Διαστήματος
Το Spaceship Two σχεδιάστηκε για τις λεγόμενες υποτροχιακές πτήσεις, κατά τις οποίες το σκάφος βγαίνει εκτός ατμόσφαιρας, δεν έχει όμως αρκετό ύψος και ταχύτητα για να μπει σε τροχιά.
«Με τον καιρό θα προχωρήσουμε σε τροχιακές πτήσεις. Και μια μέρα [...] θα θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα ξενοδοχείο σε τροχιά», είπε ο Μπράνσον.
Επιπλέον, η Virgin «εξετάζει τη δυνατότητα διηπειρωτικών ταξιδιών σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι σήμερα».
Όπως τόνισε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, «σε περίπου δέκα χρόνια θα μπορούμε πιθανότατα να πραγματοποιούμε διηπειρωτικές πτήσεις σε απίστευτα σύντομο χρόνο, όπως το να φτάνουμε στη Ρωσία σε λιγότερο από δύο ώρες».
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον αποκάλυψε ότι η Virgin Galactic εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της NASA για την κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών σκαφών που θα μεταφέρουν στο μέλλον τους Αμερικανούς αστροναύτες.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής που παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη NASA του μέλλοντος.
Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων σκαφών χρηματοδοτεί μέχρι στιγμής τις εταιρείες Sierra Nevada, Boeing, United Launch Alliance, Blue Origin και Paragon Space Development.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου