.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Αν δεν στηριχθεί από την Πολιτεία ο τουρισμός σύντομα θα καταρρεύσει


ΣΤΑ ίδια με τα περυσινά επίπεδα εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του τουρισμού ότι θα κινηθεί φέτος η τουριστική κίνηση στην περιοχή της Σητείας. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κίνηση ήταν μειωμένη, όμως σιγά-σιγά αυξάνονται οι επισκέπτες στην περιοχή.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας κ. Νίκος Αικατερινίδης, οι σημερινοί αρνητικοί δείκτες θα αλλάξουν, μόνο όταν ολοκληρωθεί ο αεροσταθμός του αεροδρομίου Σητείας και μπορέσουν επιτέλους να πραγματοποιηθούν πτήσεις τσάρτερ, κάτι που όλοι ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί από την επόμενη τουριστική σαιζόν. Διαφορετικά η περιοχή, όπως αναφέρει, «θα σβήσει».

Θα καταρρεύσει…
«Η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, επηρεάζει και φέτος τον τομέα του τουρισμού. Παράλληλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο είναι πολλά και, αν δεν υπάρξει συντονισμός, έλεγχος και στήριξη από την πολιτεία, τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Χρειάζεται δυναμική προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα και πρέπει να προβάλλονται όλα τα θετικά που έχουμε. Όμως, απαιτείται και στήριξη από την πολιτεία, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, όπου η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη.

Φανταστείτε ότι στην Τουρκία το κράτος επιδοτεί επενδύσεις, παρέχει δωρεάν εκτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων προκειμένου να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και μετά από 30-40 χρόνια περιέρχεται η επιχείρηση στο κράτος. Στη χώρα μας χρόνια τώρα δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη, δεν υπάρχει έλεγχος, με αποτέλεσμα να προσπαθεί ο καθένας μέσα σε συνθήκες ζούγκλας να επιβιώσει, πολλές φορές εις βάρος των άλλων.

Πληροφορούμεθα ότι φέτος σε περιοχές του γειτονικού μας νομού ξενοδοχεία 5 αστέρων χρεώνουν την διανυκτέρευση 8 € το άτομο! Αν αυτό ισχύει, πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους; Πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες με τέτοιο ανταγωνισμό;

Ο τομέας του τουρισμού είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και αν δε στηριχθεί, θα καταρρεύσει σύντομα.»


Στη Σητεία

Ειδικότερα για την περιοχή της Σητείας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρει πως η σημερινή αρνητική κατάσταση θα αλλάξει, εφόσον ολοκληρωθούν οι υποδομές που λείπουν, όπως είναι τα έργα για το λιμάνι, οι οδικοί άξονες, αλλά κυρίως όταν ολοκληρωθεί ο αεροσταθμός του αεροδρομίου Σητείας, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν πτήσεις τσάρτερ.

«Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό, όπως τονίζουμε συνεχώς όλοι οι εμπλεκόμενου με το χώρο του τουρισμού και όχι μόνο, αφού η ολοκλήρωση του αεροδρομίου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει η διαβεβαίωση από τους υπευθύνους ότι ως το τέλος του 2010 το έργο θα είναι έτοιμο. Αν αυτό συμβεί, τότε μιλάμε πια για μία άλλη θετική εξέλιξη στον τομέα του τουρισμού.

Ήδη θα πρέπει να σας αναφέρω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, που θέλουν να εντάξουν στους προορισμούς τους την περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, που είναι πανέμορφη. Έχουμε, λοιπόν, ζητήσει ένα σχετικό έγγραφο που να διαβεβαιώνει ότι του χρόνου το αεροδρόμιο θα δέχεται πτήσεις τσάρτερ, ώστε να μπορέσουν και οι tour operators να κάνουν τον προγραμματισμό τους φέτος με τη δέσμευση από την πλευρά τους για μεγάλο αριθμό επισκεπτών του χρόνου στην περιοχή. Ακόμα δεν μας έχει δοθεί το σχετικό έγγραφο, που ζητάμε από την πολιτική αεροπορία.

Επίσης είναι άξιο απορίας πως δεν έχει γίνει ακόμα από το κράτος η αποδοχή της παραχώρησης του αεροδρομίου από το Δήμο, ώστε να ακολουθήσει και η στελέχωσή του με την επάνδρωση των υπηρεσιών, όπως της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, τελωνείου κλπ. Είναι κινήσεις που πρέπει να είχαν γίνει και, αν δε γίνουν άμεσα, κινδυνεύουμε να χάσουμε και την επόμενη σαιζόν και αυτό κανείς δεν το θέλει. Ήδη η οικονομία της περιοχής έχει πληγεί λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και της πορείας τελευταία των αγροτικών προϊόντων. Αν και ο τουρισμός δε στηριχθεί, τότε θα σβήσει η περιοχή»

Όσον αφορά την προέλευση των επισκεπτών φέτος στην περιοχή της Σητείας μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση από Αγγλία, Γερμανία, αλλά αυξημένη από Ρωσία και Ουκρανία μετά και την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
εφημερίδα "Ανατολή" Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου