.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

Tο 15ο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκής Αφηγηματολογικής Έρευνας

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δρ Φ.
Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
της Ακαδημίας ΑθηνώνΞεκίνησε στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου και πραγματοποιείται με τεράστια επιτυχία το 15ο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκής Αφηγηματολογικής Έρευνας με ανακοινώσεις, γόνιμες συζητήσεις και σχετικές με το αντικείμενο εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις βιβλίου, εκθέσεις ζωγραφικής και λαογραφικών θεμάτων, μουσικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και δρώμενα. Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι «Οι αφηγήσεις στο χώρο και στον χρόνο: μετάδοση και πορσαρμογές» (Narratives Across Space and Time: Transmissions and Adaptations). Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Η Διεθνής Εταιρεία Λαϊκής Αφηγηματολογικής Έρευνας (ISFNR) είναι μία διεθνής επιστημονική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1959 από επιφανείς μελετητές, μεταξύ των οποίων και ο Γεώργιος Μέγας. Το έργο της αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στο γνωστικό πεδίο των λαϊκών διηγήσεων ανά την υφήλιο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών της ISFNR καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών κατευθύνσεων στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Σε αυτό περιλαμβάνεται η λαογραφία, η ανθρωπολογία, οι πολιτισμικές σπουδές, η συγκριτική λογοτεχνία, η γλωσσολογία, η ιστορία, η μουσειολογία και η εθνογραφία, πάντοτε σε σχέση με την μελέτη της αφηγηματικότητας. Το Συνέδριο της Εταιρείας φιλοξενείται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη του κόσμου, με μεγάλη διεθνή συμμετοχή.

Το 15ο Συνέδριο στην Αθήνα συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ISFNR, που η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο. Τον Σεπτέμβριο του 1964, η διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Λαϊκών Διηγήσεω στην Αθήνα από τον αείμνηστο Γεώργιο Μέγα, θεσμοθέτησε την ίδρυση της ISFNR με την έγκριση του καταστατικού της από τα μέλη του Συνεδρίου.

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του υφυπουργού Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Πάνου Λιγομενίδη, ακαδημαϊκών, του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ασημακόπουλου, του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Αφηγηματολογικής Έρευνας, των συνέδρων από πενήντα χώρες από όλες τις ηπείρους και εκλεκτών καλεσμένων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Πάνος Λιγομενίδης, ο υφ. Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Αφηγηματολογικής Έρευνας κ. Ulo Valk, ο ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Τους συνέδρους καλωσόρισε η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Την εκδήλωση ελάμπρυνε ο Μάριος Φραγκούλης με τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου ξεκίνησαν την Δευτέρα το πρωί και θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή το απόγεμα. Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο επισκεφτείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου