.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Παρουσίαση του λευκώματος για την Καρύταινα, του Δήμου Γόρτυνος με τίτλο: «Η Διαμαντόπετρα του Μοριά»,



Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος για την Καρύταινα, με τίτλο: «Η Διαμαντόπετρα του Μοριά», του Δήμου Γόρτυνος, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 στις 6 το απόγευμα σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Ξενοδοχείο "Εσπέρια Παλλάς" στην Αθήνα. Χαιρετισμοί απηύθυναν οι κ.κ., Κων/νος Μιχόπουλος Δήμαρχος Γόρτυνος, ο Ηλίας Γιαννικόπουλος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, o Σοφοκλής Δημητρακόπουλος Συγγραφέας του βιβλίου, και ο Πέτρος Σαραντάκης Επιμελητής της έκδοσης. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση καθώς και πολλοί Δημότες του δήμου Γόρτυνος. Παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν επίσης ο Υπουργός και Β’ Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, o Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, o πρώην βουλευτής Αρκαδίας Δημ. Κωστόπουλος, οι πολιτευτές Αρκαδίας Δημ. Παυλής, Χαρ. Αποσκίτης και Κ. Βαλασόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Ηλίας Στασινός, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γ. Γιαννόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Γόρτυνος Γιώργος Παλαμήδης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γαβράδων από το Πόντο, Φ. Γαβράς.Καθώς και οι Πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων: Καρύταινας, Κρυονερίου, Παλαιοκάστρου, Καρβουναραίων, Βλαχορραφτιτών, Κουρουνιού, Σαρακινίου, Κυπαρισσίων, Ατσιχόλου, Κοτυλίου, Μαυριών.

Τέλος, από την "Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος", ο Πρόεδρος Δημήτρης Λούκας και οι εκδότες των εφημερίδων, "Γορτυνία" Κώστας. Καλύβας, "Αρκαδικός Κήρυκας" Ηλίας Τσαρμπόπουλος, "Πολίτης της Αρκαδίας" Θανάσης Σιαβρακάς, "Αρκαδικό Βήμα" Πάνος Αϊβαλής, "Νέα της Μεγαλόπολης" Κώστας Φίλανδρος και "Γορτυνιακός λόγος" Γ. Αλεξόπουλος.

Πηγή Δήμος Γόρτυνος


* * *




ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ –

ΤΟ “ΤΟΛΕΔΟ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Τυπωμένη στο πάλαι ποτέ εθνικό μας χαρτονόμισμα των 5.000 δρχ., η Καρύταινα και ο “Γέρος του Μοριά” μεταφέρουν σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα: “Η Ελλάδα Είναι Εδώ”. Τα θρυλικά ποτάμια της χιλιοτραγουδισμένα. Απέραντος εξώστης πολιτισμού και ιστορίας, η Καρύταινα δεσπόζει στα δυτικά της Μεγαλόπολης, χτισμένη στον αυχένα δύο βουνοσειρών, με κορυφαίο άστρο της το Φράγκικο Κάστρο, που κτίστηκε από τον Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ στα μέσα του 13°” αιώνα.

Μία από τις δώδεκα Βαρωνίες της Πελοποννήσου, η Καρύταινα ονομάστηκε “ΤΟ ΤΟΛΕΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”. Το περίφημο κάστρο της πέρασε στην ιστορία της Βυζαντινής Κυριαρχίας και στις δύο περιόδους της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Οι φθορές του επισκευάστηκαν από τον θ. Κολοκοτρώνη το 1826 και το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε για καταφύγιο, αλλά και ορμητήριο εναντίον του Ιμπραήμ.

Είναι τριγωνικού σχήματος, πετρόχτιστο πάνω σε ένα τεράστιο βραχόβουνο και προσφέρει απεριόριστη θέα. Απ’ έξω αγέρωχος βρίσκεται ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας, γνωστός σαν “εκκλησία του Κολοκοτρώνη”, σταυροειδούς ρυθμού και διακοσμημένος με εξαιρετικής αισθητικής γλυπτό διάκοσμο.
Στην Ανατολική πλευρά του Κάστρου ορθώνεται ο “Πύργος της Λεβένταινας”. Χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και διακοσμήθηκε με περίτεχνα κεραμικά, αποτελώντας σήμερα, ένα από τα σπάνια σωζόμενα δείγματα Βυζαντινής κατοικίας. Μέσα στο χωριό, αρχιτεκτονικά μνημεία περισυλλογής και ευλάβειας, συνυπάρχουν και κοσμούν τα υπέροχα πετρόχτιστα διώροφα σπίτια (τα περισσότερα κτισμένα τον 19° αιώνα), τα πολλά λιθόστρωτα σοκάκια και την πολύχρωμη πολυποίκιλη φύση, που “τραγουδά” την ιστορία τους μέσα από το κελάηδισμα των “βραχοτσοπανάκων”, μικρών πουλιών που ζουν κατά χιλιάδες στην Καρύταινα, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, είναι ένα άλλο μνημείο που εντυπωσιάζει. Σύνθετος, σταυροειδής εγγεγραμμένος με νάρθηκα, οικοδομήθηκε τον 14° αιώνα και μαζί με το περίφημο τριώροφο πέτρινο κωδωνοστάσιο σε σχήμα πύργου και ξεχωριστής αισθητικής τοιχοποιία, προσελκύει όλους τους επισκέπτες προσφέροντας στιγμές πολιτισμικού δέους.
Στην Β.Δ. άκρη της κωμόπολης, η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ατενίζει το Αρκαδικό Πανόραμα, χτισμένη τον 17° αιώνα, τρίκλιτη Βασιλική, με πολύ Ενδιαφέρουσες εσωτερικές τοιχογραφίες. Στην είσοδο του χωριού αλλά και λίγο έξω, κάτω από το δρόμο, πετρόχτιστες θολωτές κρήνες, ξεδιψούν κάθε ψυχή που τις πλησιάζει. Τα γραφικά καφενεδάκια, οι παραδοσιακές ταβερνούλες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι επαρκή και προσφέρουν ποιότητα και n στον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, γίνεται το περίφημο “Παζάρι των Γυναικών”, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, που φθάνουν στην Καρύταινα, για να αγοράσουν χειροποίητα υφαντά, κεντήματα και σπιτικά παραδοσιακά προϊόντα.

Στον οικισμό της Καρύταινας Καρβουνάρι συναντάται ένα όμορφο φυσικό τοπίο με τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια, με το εκκλησάκι της Καρβουναρέικης Παναγιάς, που γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 23 Αυγούστου. Η Καρύταινα δεσπόζει στη Νότια Γορτυνία, χτισμένη στο “Κέντρο του Μοριά”, 17 χλμ. από τη Μεγαλόπολη και 20 χλμ. από τη Δημητσάνα.
Απλωμένη στο βουνό “Άη-Λιας” ή “Ακρειοβούνι” στα 450 μ. υψόμετρο, μοιάζει να “βρέχει τα πόδια της” στη μεγάλη κοιλάδα του Αλφειού. Η ιστορία της χάνεται στους αρχαίους χρόνους, τότε που ονομαζόταν “ΒΡΕΝΘΗ” και ξαναβρίσκεται ερειπωμένη το 176 μ.Χ. από τον περιηγητή Παυσανία.

Με τα νερά του Αλφειού και των ξακουστών πηγών του, λειτούργησαν για πολλά χρόνια νερόμυλοι και μία νεροτριβή, ανθίζοντας της βιοτεχνίες των μυλωνάδων. Σήμερα σώζονται: πάνω από την περίφημη Γέφυρα του Κούκου ένα τετράφθαλμος μύλος που λειτουργεί με το ένα ζευγάρι μυλόπετρες, ένας παλαιότερος μετασκευασμένος κάτω από τη γέφυρα και απέναντι του τα ερείπια ενός τρίτου.

Στον άνω ρου του Αλφειού και κάτω από την Καρύταινα συναντάται ένα εντυπωσιακό φαράγγι. Βαδίζοντας τη μεγάλη παλαιά γέφυρα, το μάτι δεν προλαβαίνει να “συλλάβει” τις ατέλειωτες ομορφιές που περιβάλλουν αυτόν τον μοναδικό μυστηριακό τόπο, που αποτελεί “τουριστικό ορμητήριο” της Ν. Γορτυνίας, για όλες τις διαδρομές και στα τέσσερα σημεία του Αρκαδικού ορίζοντα.
– Προς το Ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος, η Λυκόσουρα που ήταν η Αρχαιότερη Πύλη του Κόσμου. Χτισμένα στις πλαγιές του Λυκαι’ου, το χωριό του Κουρουνιού και το Κοτύλιο. Στην ανατολική πλαγιά του Λυκαίου όρους, ο Κουρουνιός δεσπόζει μαζί με το “Κάστρο του Ψηλού Αγιώργη” από την εποχή της Φραγκοκρατίαι Δυτικά του χωριού συναντάμε “τα Στενά του Αγιοθανάση”, άμεσα συνδεδεμένα και αυτά με τον οπλαρχηγό 0. Κολοκοτρώνη και τους άλλους Καπεταναίους της Επανάστασης του ‘21.
Στην περιοχή μεταξύ Καρύταινας και Κουρουνιού, κοντά στην “Αγία Βαρβάρα, υπάρχουν ερείπια του οικισμού “Ξηροκαρύταινα” καθώς και υπολείμματα του “Καμένου Τζαμιού”. Τοπίο φυσικής ομορφιάς για την απεριόριστη θέα που προσφέρει, αποτελεί το σημείο που είναι χτισμένο το εκκλησάκι της “Ψηλής Παναγιάς”, του 1870, πάνω στο ομώνυμο βουναλάκι. Το Κοτύλιο, χτισμένο σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων στις πλαγιές ίου Λυκαίου, με τους συνοικισμούς του Παλαιού και Σιρογγυλό, χαρακτηρίζεται ως η “Αετοφωλιά” του Δήμου Γόρτυνος, με μεγαλόπρεπη πανοραμική θέα και με αξιόλογη ιστορική παρουσία.

Προς το Λούσιο, που διασχίζει το επιβλητικό φαράγγι με τα παραδοσιακά γεφύρια του και τις πλατανόσκεπες όχθες του, εκεί που οι Νύμφες έλουζαν τον Δία μετά τη γέννηση του στο Λύκαιο Όρος. Σε πολλά σημεία των απόκρημνων και κοφτερών βράχων έχουν σχηματισθεί πολλά μικρά σπήλαια με μαγευτικούς σταλακτίτες, που εκστασιάζουν τον επισκέπτη, αποπνέοντας φυσική ομορφιά και αρμονία. Μέσα στο Φαράγγι βρίσκουν τροφή και καταφύγιο πολλά άγρια είδη πουλιών και ζώων, ενώ η μοναδικότητα του τόπου, συνδυαζόμενη με το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στη μοναστική ζωή των ανθρώπων.

*από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Γόρτυνος http://www.gortynos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου