..................Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Το Βελιγράδι "Go Belgrade’’ και Νις της Σερβίας Τουριστικός Προορισμός για την Ελλάδα
 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ο Τουριστικός Οργανισμός Βελιγραδίου ,το Γενικό Προξενείο της Σερβικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη και η Εταιρεία Tourism Plus την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στο Mediterranean Palace της Θεσσαλονίκης ,παρουσίασαν το νέο μότο του Τουριστικού Οργανισμού ‘’Go Belgrade’’ με αναφορές στους τουριστικούς προορισμούς τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην πόλη Νις της Σερβίας. Παρόντες ο Πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα κ. Dusan Spasojevic, o Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στην Θεσσαλονίκη κ.Sinisa Pavic οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση. 
Την κύρια παρουσίαση του όλου τουριστικού θέματος έκανε ο Διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού του Βελιγραδίου κ. Miodrag Popovic με αναφορά στα νέα δεδομένα τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης του Βελιγραδίου. Οι Έλληνες από 22.000 επισκέπτες το 2014 αναμένεται να φθάσουν τους 100.000 επισκέπτες έως το τέλος του 2016. Το Νίς επίσης αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες με αναφορά της εκπροσώπου του Τουριστικού Οργανισμού της πόλης κ. Tijana Krstic. 
H κ.Κική Κολάτσκου εκπρόσωπος της Air Serbia παρουσίασε στοιχεία των πτήσεων της εταιρείας από/προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα βάσει των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί επι πλέον 20 πτήσεις τσάρτερ για να καλυφθούν οι ανάγκες. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος κ. Πέγκας και μίλησαν για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου και για την δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων .Παρευρέθησαν η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, Πρόεδροι Φορέων, Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συλλόγων και Δημόσιων Οργανισμών. Ακολούθησαν συναντήσεις με επιχειρήσεις αποστολής της Σερβίας τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία ώστε να παρουσιάσουν το προϊόν τους σε Έλληνες τουριστικούς πράκτορες. 
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 από τις 12.00-18.00 στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στάθμευε λεωφορείο της πόλης του Βελιγραδίου στο πλαίσιο road show που πραγματοποιεί ο Τουριστικός Οργανισμός Βελιγραδίου σε πόλεις του εξωτερικού. Ενημερωτικό υλικό σε σχέση με τον προορισμό διανεμήθηκε στους περαστικούς οι οποίοι είχαν και την ευχάριστη έκπληξη να παρακολουθήσουν διάσημο φολκλορικό συγκρότημα της Σερβίας να χορεύει με ζωντανή μουσική. 
Η εταιρεία Tourism Plus και ο Διευθυντής της κ.Νίκος Σαπουντζης για δεύτερη χρονιά επιμελήθηκαν άριστα την διοργάνωση αυτή ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του τουρισμού γενικότερα 
Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου 
Δημοσιογράφος ΕΔΣΤΕ - FIJET – OMJET 
Εκπρόσωπος ΕΔΣΤΕ

Τουρισμός: Αυτοί είναι οι καλύτεροι «πελάτες» της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε: 17 Οκτωβρίου 2016 

Αμερικανοί και Βρετανοί, οι περισσότεροι επισκέπτες της Αθήνας. Πώς κινήθηκαν οι βασικές αγορές και από ποιες χώρες καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος. Τι δείχνουν τα στοιχεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας για το εννεάμηνο.
Τουρισμός: Αυτοί είναι οι καλύτεροι πελάτες της Αθήνας-Τα στοιχεία του ΔΑΑ στο 9μηνο
Στην περίπτωση της Αθήνας επιβεβαιώθηκε πόσο... «ψεύτης» μήνας είναι ο Απρίλης. Τον συγκεκριμένο μήνα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της πρωτεύουσας κατέγραφε για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια οριακή πτώση 0,3% των επιβατών του που διακινήθηκαν προς αυτό με πτήσεις εξωτερικού.
Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, για την απαρχή μιας αναμενόμενης «κοιλιάς» στην ανάπτυξη του αεροδρομίου ύστερα από μια φρενήρη κούρσα ανόδου πολλών μηνών, διαψεύστηκαν! Το πρόσημο ξανάγινε πράσινο το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου καθώς η επιβατική κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε 7,4% και 4% αντίστοιχα. Η ανάκαμψη συνεχίστηκε τον Ιούλιο (+11,7% και τον Αύγουστο (+9,6%). Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, σταθεροποιήθηκε σε μεγάλα ύψη, σημειώνοντας αύξηση 15% των επιβατών εξωτερικού.
Στις φετινές επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας και πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς αναδύεται η νέα δυναμική που αναπτύσσεται για τον τουρισμό της ελληνικής πρωτεύουσας. Σε μια συγκυρία όπου ηασφάλεια αναδεικνύεται σε υπ' αριθμόν ένα κριτήριο επιλογής προορισμού για τους ταξιδιώτες, η Αθήνα δείχνει να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης τους.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι η μεγάλη αύξηση των επιβατών από μια σειρά δυναμικές αγορές. Άνοδος η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης με τις συγκεκριμένες χώρες. Γεγονός που αποτελεί απάντηση σε όσους αναρωτιούνται ακόμα για το πώς «ξεκλειδώνουν» οι νέες αγορές. Η απάντηση είναι προφανής: με πτήσεις, πτήσεις, πτήσεις!
Ποιοι είναι, όμως, οι καλύτεροι πελάτες της ελληνικής πρωτεύουσας; Σύμφωνα με στοιχεία εννεαμήνου που εξασφάλισε το Euro2day.gr από το αεροδρόμιο της Αθήνας, οι περισσότεροι πελάτες είναι Αμερικανοί. Και φέτος έγιναν ακόμα καλύτεροι αφού στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Πρώτοι μεταξύ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ελευθέριος Βενιζέλος», οιΒρετανοί. Καταγράφοντας, μάλιστα, άνοδο 6% στο φετινό 9μηνο σε σύγκριση με πέρυσι. Γεγονός που αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην πυκνή αεροπορική σύνδεση από τέσσερις ισχυρές εταιρείες όπως οι British Airways, Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ +1,00%, Ryanair, Easyjet. Η «πρωτιά» των Βρετανών επισκεπτών της Αθήνας ίσως εξηγεί σε ένα βαθμό την άνθιση που γνωρίζουν καφέ, μπαρ και ταχυφαγεία (αλλά όχι μόνο) στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας.
Την τρίτη θέση μεταξύ των καλύτερων πελατών της Αθήνας θα μπορούσαν να κατέχουν οι Γερμανοί, αν δεν τους προσπερνούσαν οι... Γάλλοι. Παρά το σοκ που υπέστη η γαλλική αγορά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, που αποτυπώθηκε στη μείωση των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο, η Αθήνα δείχνει να αποτελεί ηχηρή εξαίρεση. Πόσο δημοφιλής ήταν φέτος η ελληνική πρωτεύουσα στους Γάλλους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατέγραψαν άνοδο 16% στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι Γερμανοίβρέθηκαν εκτός... βάθρου καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, παρά τη σημαντική άνοδο 11% που σημείωσαν.
Πολύ κοντά στην τέταρτη θέση, ωστόσο, με τους Γερμανούς επισκέπτες της Αθήνας βρέθηκαν στο 9μηνο οιΙταλοί (+4%) αλλά και οι Κύπριοι, οι οποίοι επανακάμπτουν «τρέχοντας» στην αγορά της Αθήνας με άνοδο 10%.
Το σημαντικότερο, όμως, για την αγορά της Αθήνας είναι ότι καταγράφει μεγάλη άνοδο επισκεπτών από δυναμικές αγορές, παραδοσιακές και ανερχόμενες. Διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο το «πελατολόγιό» της, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από συγκεκριμένες παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές.
Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν η Ελβετία, από την οποία οι επισκέπτες αυξήθηκαν 20% στο 9μηνο, ενώ την ίδια στιγμή κατέγραφαν άνοδο 18% οι Σουηδοί τουρίστες και 10% οι Ισπανοί.
Η μεγαλύτερη αύξηση, ωστόσο, σημειώθηκε από νέες ή σχετικά νέες αγορές του ελληνικού τουρισμού. Πρώτοι σε άνοδο κατατάχθηκαν οι επισκέπτες από τη Ρουμανία (+39%).
Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι επισκέπτες από τη Ρωσία (+29%). Δείχνοντας πως η Αθήνα αρχίζει να προσελκύει ολοένα περισσότερους μεμονωμένους και υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ Ρώσους επισκέπτες.
Εντυπωσιακή άνοδο 28% κατέγραψαν οι επισκέπτες από το Ισραήλ, που εξελίσσεται σε μια από τις ταχύτερα ανερχόμενες νέες αγορές της Ελλάδας. Από κοντά και οι Πολωνοί με άνοδο 17%, ενισχύοντας συνολικά το ειδικό τους βάρος στον ελληνικό τουρισμό την τελευταία τριετία.
Στον αντίποδα, η Αθήνα προσέλκυσε λιγότερους επισκέπτες από την Αυστρία (-8%), το Βέλγιο (-5%), την Ολλανδία (-3%) αλλά και τα Εμιράτα (-2%).
_____________

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗΝ 81η ΔΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2016. - ΕΡΓΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ (ακρυλικό σε καραβόπανο) ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΡΙΑΣ – ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΝΤΙΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ» 


Στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2016 το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης στον χώρο του περιπτέρου του στην ΔΕΘ παρουσίασε ένα μεγάλο οκτάπτυχο έργο με ακρυλικά χρώματα  σε χειροποίητο καμβά με θέμα την κουλτούρα των Ελλήνων μέσα από τις ενδυματολογικές τους συνήθειες.
Το έργο με αναφορά σε περιοχές της Μακεδονίας –Θράκης μέσα από τις μετόπες διηγείται την ιστορία μας από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Σημαντικά πρόσωπα όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου του πατέρα του Φιλίππου Β΄ του δασκάλου του Αριστοτέλη δίνουν την λάμψη της ιστορίας της Ελλάδας και αντανακλούν την δόξα της εποχής τους.


Ο Παύλος Μελάς και ο Εμμανουήλ Παππάς κρατούν την διήγηση για την σύγχρονη ιστορία της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας με την ανάμνηση του Μακεδονικού αγώνα και των αφανών ηρώων Μακεδονομάχων.
Εκλεπτισμένες εικόνες με μονοχρωμία δημιουργούν σύνολο ανθρώπων που κρατούν τα ντοκουμέντα της ζωής τους μέσα από την εικόνα των ενδυματολογικών τους συνηθειών.
Η καλλιτέχνης του έργου Γλύπτρια – Ζωγράφος Ντίνα Αναστασιάδου με αυτό το έργο θέλησε να τιμήσει την πατρίδα της και να δώσει την ευκαιρία να το δουν εντός και εκτός Ελλάδος Έλληνες και Φιλέλληνες.Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος ΕΔΣΤΕ-FIGET-OMZET
Εκπρόσωπος ΕΔΣΤΕ- FIJET- OMZET
Εικαστικός συντάκτης www.karagianniotou-mustikou.com