..................Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Από την ποιήτρια Ελένη Τέγου για την Εθελόντρια Γυναίκα

              ΠΟΙΗΣΗ              


Η ποιήτρια Ελένη Τέγου εκφραστική και με ωραίο ποιητικό ύφος έγραψε τούς παραπάνω στίχους
για να τιμήσει την Εθελόντρια Γυναίκα που με πάθος και ανιδιοτέλεια επιτελλεί το σημαντικό αυτό
έργο αβίαστα και με προσωπική επιλογή.
Στίχοι δυνατοί με το πάθος της δημιουργού να περισσεύει συναισθηματικά και επι προσωπικού
διότι και η ίδια ποιήτρια ανήκει σε αυτές τις Γυναίκες που τα δίνουν όλα για τους άλλους που έχουν
ανάγκη. Φωτεινό παράδειγμα η ίδια μπόρεσε να περάσει προσωπικές αλήθειες χωρίς φόβο και πάθος
σε μία λαμπερή πνευματική ποιητική απόδοση με υψηλό τον δείκτη αυτοδιάθεσης.
Μία σημαντική βραβευμένη ποιήτρια σε ένα προσωπικό μήνυμα εθελοντισμού.
Μάγδα Μυστικού
Εικαστικός Συντάκτης
Δημοσιογράφος ΕΔΣΤΕ - FIGET


~~~~~~~~~~~~~

Για  την ημέρα της Γυναίκας

Γυναίκα  Εθελόντρια


Στο δέντρο της ζωής χάραξες θαρρετά τη θέλησή σου
έκανες την πράξη
τραγούδι χαράς,
στήριξες τους ανήμπορους
μη σταματάς.

Η πηγούλα της ζωής σου
δέθηκε γερά μαζί τους
γίνηκε μεγάλη λίμνη
να δροσίσει την ψυχή τους.
Τους κοιτάς με στοργή
βοηθάς, χαμογελάς
δεν ζητάς ανταμοιβή.

Βρίσκουν την τόλμη να σου πουν
το χέρι να τους δώσεις
σφραγίδα δωρεάς γι’ αυτούς
ποτέ μην τους προδώσεις.
Σπινθήρα ζωής να σε πω
χαράς ξεχείλισμα και λάμψη το βράδυ;
αλκυονίδα μέρα συ με διάφανο φως
που διώχνεις μακριά το σκοτάδι.

Παράθυρο στον ήλιο της προσφοράς
είναι δύσκολος ο δρόμος μα συ προχωράς
να βρεις ψωμί, να δώσεις χαρά
στο γέρο, στον ανάπηρο και σ’ όποιον στην ζητά
Όσο δουλεύεις τόσο νικάς, πυλώνας αγάπης, είσαι μη σταματάς.


Ελένη  Τέγου
Κοινωνική Λειτουργός - Εθελόντρια - Συγγραφέας
Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
και της Αμφικτυονίας  Ελληνισμού Θεσσαλονίκης
  
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Κουράγιο  Ελλάδα

Ελλάδα μας, ξεχωριστό λουλούδι μοσχομύριστο.
Κοπέλα λυγερόκορμη με δακτυλίδι μέση.
Σου έδωσαν χρυσό μαντήλι και σταυρό
σε παρθενόκρινο λαιμό για να φορέσεις.

Πίστεψες τα πλανεμένα λόγια της Ευρώπης.
Ο χορός των παροχών και υποσχέσεων καλά κρατούσε.
Από απλή κόρη φιλοσόφων, ποιητών, δασκάλων
που με σοφία σε ανάθρεψαν
μετάλλαξη αρχών και πεποιθήσεων ζητούσες.

Για σένα Ελλάδα ξακουστή
στα πέρατα της οικουμένης για σένα συζητούσαν
γι αυτό σε πλάνεψαν με παροχές.
Σου πρόσφεραν ζωή ασύδωτη
σ’ οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού και τοκοχρεωλύσια ζητούσαν.

Οι άνθρωποι που πίστεψαν σε σένα πάγωσαν.
Ήρθαν οι πλανευτές και σε μια νύχτα άρπαξαν το βιός τους.
Σε μαύρη απελπισία επέσανε, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια τους.
Ο κόσμος χάθηκε σάμπως να μην ήτανε δικός τους.

Και τώρα κόρη , αλυσοδεμένη σέρνεσαι
Στα σαθρά σκαλοπάτια της μάγισσας που λέγεται Ευρώπη.

Βαρύ και ασήκωτο σταυρό σε φόρτωσε
και κυνηγώντας τα παιδιά σου
τα εκτόπισαν, καταλογίζοντας ότι το σφάλμα ήταν δικό σου.Ελένη  Τέγου
Κοινωνική Λειτουργός - Εθελόντρια - Συγγραφέας
Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος

και της Αμφικτυονίας  Ελληνισμού Θεσσαλονίκης 

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

To CNN προτείνει 6 προορισμούς χειμερινούς της Ελλάδας!

Η Ελλάδα είναι τόσο συνδεδεμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές που σπάνια περιλαμβάνεται στα χειμερινά πλάνα κι αυτό είναι κρίμα, λέει το CNN, γιατί η χώρα προσφέρει μαγικές στιγμές στα πετρόχτιστα χωριά μέσα στα δάση, στα μεσαιωνικά κάστρα της ελληνικής ακτογραμμής, στις ζωηρές πόλεις και τα χιονοδρομικά κέντρα της. Για όλους αυτούς τους λόγους, το διεθνές δίκτυο CNN προτείνει 6 λόγους, 6 προορισμούς για να αποδράσει κανείς και να γνωρίσει τη χειμερινή Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το δίκτυο προτείνει για ρομαντικές αποδράσεις τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, έναν κρυμμένο θησαυρό στη βορειοδυτική Ελλάδα, με τα 46 πετρόχτιστα χωριά και το ανεπανάληπτο οικοσύστημα.
Αν πάλι κάποιος θέλει μια απόδραση city break, η Θεσσαλονίκη, το κύριο λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο, με την Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως, την Προξένου Κορομηλά να είναι οι δρόμοι που δίνουν τον παλμό της πόλης με την συνεχή εμπορική κίνηση.
Το απόλυτο χειμερινό σκηνικό στήνεται στην Ευρυτανία και συγκεκριμένα στο Μεγάλο Χωριό, στην καρδιά της Ελλάδας. Η Ευρυτανία ξεχωρίζει με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα πυκνά δάση, τα ιστορικά μοναστήρια και φυσικά τις άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες, με τις χιονοδρομίες στις πλαγιές του Τυμφρηστού να προσφέρουν ξένοιαστες στιγμές.
Ο Γερολιμένας της Μάνης προσφέρεται, σύμφωνα με το CNN για διακοπές πάνω στη θάλασσα όλο τ χρόνο. Η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, Μ στην Πελοπόννησο είναι το σημείο συνάντησης του Αιγαίου με το Ιόνιο. Φιλοξενεί πάνω από 96 παραδοσιακούς οικισμούς, με υπέροχα παραδοσιακά πυργόσπιτα, βυζαντινές εκκλησίες, απάνεμα λιμανάκια και μια ακτογραμμή που προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για ένα χειμερινό road trip. Και όπως λένε οι ντόπιοι «χρειάζεσαι τρεις ζωές για να καταλάβεις πλήρως την ψυχή της Μάνης: μια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά και μια για τους ανθρώπους της».
Το Πήλιο απ” την άλλη προσφέρει τον ανεπανάληπτο συνδυασμό του βουνού και της θάλασσας, με τις πεζοπορικές διαδρομές, τα χωριά και τις χιονοδρομικές πίστες που προσφέρουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τον Παγασητικό. Το μυθικό βουνό των Κενταύρων είναι η νοτιότερη περιοχή της Θεσσαλίας που σχηματίζει μια συναρπαστική χερσόνησο μέσα στη θάλασσα.
Στη Νότια Πελοπόννησο τέλος βρίσκεται και η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς, μια από τις πιο καλοσυντηρημένες Βυζαντινές ακροπόλεις της Ελλάδας, μια παραμυθένια καστροπολιτεία πάνω σε ένα μικρό νησί που συνδέεται μέσω μιας γέφυρας με τη στεριά και μοιάζει να επιπλέει στο Μυρτώο πέλαγος.
____________

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Χρειάστηκε ένας αιώνας για να φθάσουν 10.000 τα καταλύματα στην Ελλάδα

  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ  ΝΕΑ    
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣTον αριθμό ρεκόρ των 10.000 άγγιξε για το 2014 το δυναμικό των ξενοδοχείων και κάμπινγκ στη χώρα μας.

Αυτό αποτυπώνουν τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την εξέλιξη του δυναμικού των καταλυμάτων κατά την περυσινή χρονιά όπου δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με αυτά, το 2014 άνοιξαν 65 νέα καταλύματα και επαναλειτούργησαν 55 καταλύματα, ενώ έκλεισαν ή άλλαξαν χρήση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια 58 καταλύματα.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στα 100 καταγεγραμμένα χρόνια του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη φορά που το δυναμικό ξενοδοχείων και κάμπινγκ της χώρας φθάνει σε αριθμό τα 10.000 καταλύματα. Το γεγονός αυτό, επισημαίνει, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά, η οποία δυσχεραίνει την υλοποίηση επενδύσεων. Σημαντικό στοιχείο της εικόνας του δυναμικού, προσθέτει, είναι η αύξηση των κλινών των υψηλών κατηγοριών, μία εξέλιξη που καταδεικνύει την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Ο κ. Τσακίρης θεωρεί ότι στη διαμόρφωση θετικού ισοζυγίου πέρυσι για το δυναμικό των καταλυμάτων συνέβαλαν η ανάπτυξη του τουρισμού και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για διατήρηση της ανοδικής του πορείας.

Αναλυτικά, έξι νέα καταλύματα άνοιξαν στη Ρόδο, πέντε στη Μαγνησία, τέσσερα στα Ιωάννινα, από τρία σε Χανιά, Ρέθυμνο, Νάξο, Μεσσηνία, Λακωνία, από δύο σε Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Σαντορίνη, Εύβοια, Βοιωτία, Αρκαδία και από ένα σε Χίο, Φωκίδα, Σύρο, Πρέβεζα, Πέλλα, Πάρο, Μύκονο, Λευκάδα, Λάρισα, Κορινθία, Κέρκυρα, Κάρπαθο, Καρδίτσα, Θεσπρωτία, Ημαθία, Ευρυτανία, Εβρο, Αττική, Αρτα, Ανδρο και Αιτωλοακαρνανία.

Επαναλειτούργησαν από τέσσερα καταλύματα σε Αττική, Κέρκυρα και Χαλκιδική, από τρία σε Κάλυμνο, Πιερία και Σποράδες, από δύο σε Αργολίδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Πάρο και Ρόδο και από ένα σε Γρεβενά, Εύβοια, Ηράκλειο, Θάσο, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κορινθία, Κω, Μεσσηνία Μύκονο, Πειραιά, Ρέθυμνο, Σέρρες, Τρίκαλα και Χανιά.

Εκλεισαν ή μετατράπηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια από έξι καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική, πέντε στη Μαγνησία, τέσσερα στο Ηράκλειο, από τρία σε Εύβοια και Φθιώτιδα, από δύο σε Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αχαΐα, Βοιωτία, Κορινθία, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο και Χανιά και από ένα σε Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Καρδίτσα, Καστοριά, Κεφαλονιά, Κω, Λάρισα, Μύκονο, Νάξο, Ρέθυμνο, Σποράδες και Τήνο.

Για τη φετινή σεζόν ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημειώνει ότι η εικόνα είναι μεικτή. Κάποιες αγορές δείχνουν να κρατούν τον περυσινό ρυθμό τους όπως η βρετανική και κάποιες άλλες παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με το 2014. Η ρωσική αγορά εξαιτίας των εγγενών οικονομικών προβλημάτων της οικονομίας της Ρωσίας εμφανίζει πτωτική πορεία. Κατά τον κ. Τσακίρη το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η αδυναμία της οποιασδήποτε πρόβλεψης. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην περαιτέρω αύξηση των τουριστικών επιδόσεών μας όπως η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Από την άλλη, εάν για οποιοδήποτε λόγο διατηρηθεί το σημερινό κλίμα και την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, τότε η χώρα τουριστικά θα έχει σοβαρό πρόβλημα».

____________