..................Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Γιορτή για τα 50 ΧΡΟΝΙΑ της Ενώσεως Δημοσιογράφων, Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδας

.... θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 και ώρα 5.30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ .

Θα γίνει η απονομή Διπλωμάτων και μεταλλίων στα μέλη της Ενώσεως.
Θα ακολουθήσει πλούσιο πρόγραμμα.

Τιμή εισόδου 20 ευρώ.
Σας περιμένουμε...

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Αντίο Ελλάδα | DOC TV | documenting everyday life

Αντίο Ελλάδα | DOC TV | documenting everyday life

‎...μένουμε Ελλάδα και δίνουμε τον Αγώνα μας για μια καλύτερη κυβέρνηση για να έχει μέλλον η πατρίδα μας... το να φύγουμε από εδώ σημαίνει ότι παραδίδουμε την χώρα μας στους ξένους κατακτητές..
Πάνος Αϊβαλής

Διεθνής τουριστική έκθεση Βερολίνου ΙΤΒ 2011ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
============
20 Φεβρουαρίου 2011


ΘΕΜΑ: Διεθνής τουριστική έκθεση Βερολίνου ΙΤΒ 2011

17 ημέρες μας χωρίζουν μόνο από την σημαντικότερη ίσως έκθεση της τουριστικής βιομηχανίας αυτήν την εποχή, σε μία χώρα από τους βασικούς επισκεπτο-δότες της χώρας μας, τη Γερμανία.180.000 περίπου εμπορικοί & απλοί επισκέπτες θα διαβούν τις πύλες της έκθεσης για να γνωρίσουν τις νέες τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας, να δημιουργήσουν νέες επαγγελματικές σχέσεις, να αναθερμάνουν παλαιότερες και να γνωρίσουν νέους προορισμούς και νέες προοπτικές διαμονής και δραστηριοτήτων.Το ARCADIA INNS θα βρίσκεται εκεί. Μέσα από το δίκτυο των συνεργατών μας στο εξωτερικό θα ενημερώσουμε τους συμμετέχοντες στην έκθεση για το νέο σημείο αναφοράς για την διαμονή στην Αρκαδία, το www.arcadiainns.gr.

Με ένα καλαίσθητο έντυπο γραμμένο στην γερμανική γλώσσα θα προβάλλουμε την Αρκαδία και τα καταλύματα-μέλη του ARCADIA INNS ευελπιστώντας να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην προβολή του τόπου μας και να προσελκύσουμε νέους επισκέπτες να γνωρίσουν την Αρκαδία και τις ομορφιές της όλο τον χρόνο.

Θρησκευτικός, περιπατητικός & πράσινος τουρισμός, αγροτουρισμός, ήλιος και θάλασσα. Από όποια μεριά και να κοιτάξει κανείς η Αρκαδία έχει να προσφέρει απίστευτες ομορφιές και μαγικές εικόνες στους επισκέπτες που θα θελήσουν να την επισκεφτούν και να την γνωρίσουν. Μοναδικά αρχοντικά, παραδοσιακοί ξενώνες, boutique ξενοδοχεία & βίλες προσφέρουν τα εχέγγυα για αξέχαστη διαμονή και οι κάτοικοι την ζεστή φιλοξενία που κάθε ταξιδιώτης αναζητά.

Ο επισκέπτης του www.arcadiainns.gr έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την Αρκαδία και τα καταλύματα της, να κάνει την κράτηση του online μέσω του webhotelier με την υποστήριξη της Η.Ι.Τ., να ενημερωθεί για τις προσφορές και για παράλληλες δραστηριότητες. Τα μέλη του ARCADIA INNS έχουν την δυνατότητα να προβάλουν τις υπηρεσίες τους και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στα καταλύματα τους.

Ελάτε μαζί μας στην ΙΤΒ 2011. Επικοινωνήστε να μάθετε πως.

ARCADIA INNS – Ένα ταξίδι στην ιστορία, στα χρώματα & στη φυσική ομορφιά.


www.arcadiainns.gr

Elias Siolis
Director of Business Development
Αρκαδικές Υπηρεσίες Φιλοξενίας
Παραδείσια 222 00
Αρκαδία
Γρ. Αθηνών:
Ναζιανζού 14, 116 33
Αθήνα
Τ. +30 210 7560082
Κ. +30 694 7315709
www.arcadiainns.gr
info@arcadiainns.gr
Member of Hellenic Hospitality Network

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

"Τουρισμός Υπαίθρου στη Νότια Κυνουρία"

-
Της Παρθενίας Καζαντζόγλου-Αθανασοπούλου
(Μέλους της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Νότιας Κυνουρίας)

Όταν μιλάμε για Τουρισμό, όλοι σκεφτόμαστε τον ήλιο και τη θάλασσα, θεωρούμε επίσης, ότι κάποιοι θέλουν να δουν τα αξιοθέατα μιας περιοχής, να επισκεφθούν κάποιους αρχαιολογικούς χώρους, κάποια μουσεία που είναι εκεί.
Με αυτήν την έννοια βλέπαμε τον εξωτερικό τουρισμό μέχρι σήμερα, αλλά ο εσωτερικός τουρισμός προσανατολίστηκε κυρίως στη θάλασσα, στον ήλιο, στο καλό φαγητό, συνδυασμένος με αυθαίρετη δόμηση εξοχικών κατοικιών και με καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος.
Σήμερα, η μορφή αυτή του Τουρισμού σαν μοντέλου ανάπτυξης, έχει ξεπεραστεί πια και πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για να είναι βιώσιμος.
Βιώσιμος λοιπόν θα είναι, εφ΄όσον κατορθώσουμε να έχουμε όλο τον χρόνο επισκέπτες τέτοιους, ώστε, να αφήνουν χρήματα στο τόπο μας .
Οπωσδήποτε θα βλέπουν τα αξιοθέατα και τα αρχαία μας ,θα απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσά μας, θα τρώνε τα φρούτα και τις σπεσιαλιτέ μας, αλλά θα γνωρίζουν και θα βιώνουν κάτι και από τον τόπο μας.
Δηλαδή, θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε ένα άλλο είδος τουρισμού , που να περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω στοιχεία, αλλά και συμμετοχή του τουρίστα επισκέπτη με δραστηριοποίησή του, στον τόπο που θα επιλέξει να επισκεφθεί. Ένα τέτοιο είδος είναι και ο Τουρισμός Υπαίθρου.
Τι εννοούμε αλήθεια όταν λέμε Τουρισμός Υπαίθρου;
Είναι οι ήπιες εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, με στόχο, ο τουρίστας επισκέπτης να γνωρίσει τον τόπο, τα πολιτισμικά στοιχεία του, τις αγροτικές ασχολίες του, τα τοπικά προϊόντα του, να έρθει σε επαφή με τη φύση και με τις διάφορες δραστηριότητες στην ύπαιθρο, να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές, να ψυχαγωγηθεί, να χαρεί με την περιήγηση, να γνωρίσει, να ανακαλύψει, να πληροφορηθεί, να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου αυτού.
Είναι δηλαδή, μία ειδική μορφή τουρισμού σύνθετη, με ευρύ φάσμα τουριστικών δραστηριοτήτων, που πραγματοποιούνται και αναπτύσσονται κυρίως στις ορεινές περιοχές, κατά τη χαμηλή τουριστική περίοδο.
Σ΄αυτό το είδος τουρισμού , συμμετείχαν μέχρι σήμερα, άτομα νεαρής ηλικίας με χαμηλό εισόδημα, όμως σιγά – σιγά προστίθενται και άτομα με μεγαλύτερη ηλικία και περισσότερα εισοδήματα, που αναζητούν διέξοδο στο άγχος, τη μονοτονία , το στρές, την καθημερινότητά της ζωής τους στην πόλη.
Ο Τουρισμός υπαίθρου έχει πολλές μορφές όπως:
- Αγροτουρισμός
- Οικοτουρισμός
- Τουρισμός Περιπέτειας
- Χιονοδρομικός
- Πολιτιστικός
- Θρησκευτικός
- Αθλητικός
- Ιαματικός
Μέχρι σήμερα με μακριά παράδοση στον κόσμο, ήταν μόνο ο Τουρισμός Περιπέτειας και αφορούσε Ορειβατικό και Χιονοδρομικό τουρισμό. Οι υπόλοιπες μορφές άρχισαν να αναπτύσσονται αργά στον κόσμο και εύκολα, αφού δεν έχουν ανάγκη από έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας. Και τούτο διότι, το ίδιο το φυσικό περιβάλλον και οι προσφερόμενες δυνατότητές του, αρκούσαν για να αναπτυχθούν.
Ας δούμε τι περιλαμβάνει κάθε μία μορφή τουρισμού.
Αγροτουρισμός
Για την Ευρώπη είναι μία μορφή τουρισμού, η οποία συνδυάζει τη διαμονή του επισκέπτη σε μία αγροτική φάρμα, με τη συμμετοχή του στις αγροτικές εργασίες (γεωργικές και κτηνοτροφικές) σε αυτήν.
Για την Ελλάδα, επειδή τα αγροκτήματα ή οι αγροτικές φάρμες αυτής της μορφής δεν υπάρχουν, ή υπάρχουν πολύ λίγες, ο αγροτουρισμός συνδέθηκε με τη διαμονή του επισκέπτη σε κάποιο ξενώνα μέσα στον αγροτικό οικισμό, συνδυάζοντας τη συμμετοχή του σε κοινότητα, δηλαδή ζωή σε παρέα, επαφή με τους γείτονες κ.λ.π. , στην καθημερινή ζωή και στον παραδοσιακό πολεοδομικό χώρο της κοινότητας όπως την πλατεία, την εκκλησία, το καφενείο, ή την ταβέρνα της περιοχής. Γνωρίζει την τοπική γαστρονομία, τα τοπικά ήθη και έθιμα, ανακαλύπτει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και παίρνει μέρος σε δραστηριότητες της υπαίθρου πεζοπορώντας ή συμμετέχοντας σε δράσεις περιπέτειας κ.λ.π. .
Οικοτουρισμός
Η μορφή του Τουρισμού αυτού βασίζεται και αναπτύσσεται σε περιοχές με αξιόλογο φυσικό περιβάλλον, με οικοσυστήματα που έχουν πλούσια βιοποικιλότητα, με ιδιαίτερα μνημεία της φύσης, γενικά σε προστατευόμενες και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
Συμβάλλει στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής που αναπτύσσεται, διαμορφώνοντας, παρεμβαίνοντας και εκπαιδεύοντας τους τοπικούς φορείς, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες , με σκοπό τη διατήρηση της υψηλής οικολογικής ποιότητος της περιοχής.
Γενικώς ο Οικοτουρισμός είναι μία δραστηριότης, φιλική προς το περιβάλλον, με οικοτουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή σε μικρές ομάδες, είναι ευαισθητοποιημένοι και αποφεύγουν όσο το δυνατόν προκλήσεις επιπτώσεων με τη στάση τους στη βιοποικιλότητα του χώρου.
Πρέπει να σχεδιάζεται το είδος αυτού του τουρισμού με πολύ μεγάλη προσοχή, να υπάρχει έντονος παρεμβατισμός με κατάλληλη γνώση από τους τοπικούς φορείς διαχείρισης, ώστε να συμβάλλει στην ανάδειξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όλες οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον με ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις.
Τουρισμός Περιπέτειας
Ο Τουρισμός περιπέτειας είναι το είδος του εναλλακτικού τουρισμού, κατά τον οποίο υπάρχει το απροσδόκητο, το άγνωστο, η έκπληξη, η περιπέτεια και στηρίζεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος όπου πραγματοποιούνται. Είναι ιδανική επιλογή γι΄αυτούς που ζουν έντονα.
Κυρίως νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που αναζητούν τέτοιου είδους ευχαρίστηση κατά τις διακοπές τους, γιατί συνδυάζει την άθληση και τη φυσική κατάσταση του τουρίστα επισκέπτη.
Περιλαμβάνει: Περιπλανήσεις σε άγνωστες περιοχές , κωπηλασία σε ορμητικούς ποταμούς, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρριχήσεις σε βράχους, πεζοπορία σε μονοπάτια και διαδρομές στο βουνό, σε όχθες και σε ορισμένα σημεία μέσα στα ποτάμια, διάσχιση φαραγγιών, ποδηλασία και οδήγηση με 4χ4 σε δασικές διαδρομές, ιππασία με εκπαιδευμένα άλογα σε προκαθορισμένες δασικές διαδρομές, πάντα κάτω από την καθοδήγηση πεπειραμένων οδηγών. Καταδύσεις, υποβρύχιες εξερευνήσεις, πλεύση με τη βοήθεια του ανέμου πάνω σε σανίδα είναι επίσης δραστηριότητες του είδους του τουρισμού αυτού.
Γενικώς είναι αφορμή να νοιώσει κάποιος έντονες συγκινήσεις , με μοναδικές εμπειρίες για να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Είναι μία μορφή τουρισμού χειμερινού που απαιτεί σε μία περιοχή φυσικούς πόρους έναν ή περισσότερους ή συνδυασμό αυτών όπως: ορεινές εκτάσεις, φαράγγια, ποταμούς σπήλαια ,βραχώδεις όγκους κ.λ.π. .
Χιονοδρομικός Τουρισμός
Είναι ορεινός χειμερινός τουρισμός, που γίνεται σε περιοχές όπου μπορεί να γίνει χιονοδρομία. Απαιτεί υψόμετρο, ποσότητα, ποιότητα και περίοδο χιονόπτωσης και ανάλογη μορφολογία του εδάφους.
Πολιτιστικός Τουρισμός
Είναι μία σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού. Είναι τουρισμός κατά τον οποίο, ο τουρίστας επισκέπτης συμμετέχει σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες ή εμπειρίες, που αναφέρονται στην πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου και αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα του ταξιδιού του.
Είναι η μορφή τουρισμού, όπου ο επισκέπτης έχει κίνητρο πολιτιστικό, περιλαμβάνει εκπαιδευτικές περιηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, προσκυνήματα, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία , φεστιβάλ, μελέτη του λαϊκού πολιτισμού, της τέχνης και του φυσικού περιβάλλοντος.
Κατά τον Πολιτιστικό τουρισμό ο επισκέπτης έρχεται, γιατί θα θέλει να εκτιμήσει και να κατανοήσει την ιστορία του τόπου, την αρχαιολογία του, το λαό του , τον τρόπο ζωής του, την αρχιτεκτονική του, τις τέχνες του, την εξέλιξή του, τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ του, το φαγητό και το κρασί του, τα προϊόντα που παράγει, τη μορφολογία και τη φυσική ομορφιά του, την κοινωνική του δομή, κ.λ.π.
Θρησκευτικός Τουρισμός
Είναι ο τουρισμός, κατά τον οποίο ο επισκέπτης, θα θέλει να γνωρίσει θρησκευτικούς τόπους λατρείας, ναούς και μοναστήρια, μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας ή άλλης θρησκείας. Να θαυμάσει τα βυζαντινά μνημεία, τις εικόνες, τα ψηφιδωτά, γενικά την τέχνη με την οποία υλοποιείται η ευλάβεια των ανθρώπων προς το θείο, όποια θρησκεία κι αν έχει. Να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε ιερές τελετουργίες, να μάθει τα ήθη και τα έθιμα κατά τη λατρεία, των κατοίκων της περιοχής.
Αθλητικός Τουρισμός
Ο Αθλητικός τουρισμός είναι, όλες οι μορφές ανάμιξης, είτε ενεργητικής, είτε παθητικής σε αθλητικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή των επισκεπτών είναι είτε οργανωμένη σε ομάδες, είτε είναι τυχαία, είτε γίνεται για επαγγελματικούς λόγους , είτε όχι.
Είναι μία μορφή τουρισμού ειδική, κατά τον οποίο, η άθληση του επισκέπτη παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Δεν είναι μόνο η επίσκεψη σε διάφορες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και η συμμετοχή του ιδίου, σε κάποιες αθλητικές ενασχολήσεις όπως: αεροπτερισμός, πίστες μότο- κρος, ορειβασία, πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδηλασία, καγιάκ, ράφτινκ, κανό, κατάδυση, ταχύπλοο, ιστοσανίδα κ.α. .
Ιαματικός Τουρισμός
Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές, με μεγάλο φυσικό πλούτο, με μοναδικά φυσικά τοπία, έχει επίσης προικιστεί και με ιδιαιτερότητες, όπως πηγές με ιαματικά νερά, θαλάσσια κέντρα ίασης, φυσικά τοπία για ψυχοθεραπεία και πηλό για τη θεραπεία σώματος.
Οι επισκέπτες συμμετέχουν, χρησιμοποιώντας τον ιαματικό φυσικό πόρο, με κύριο στόχο την πρόληψη ή τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους.
Οι πιο πάνω αναφερόμενες μορφές Τουρισμού, μπορεί να συνυπάρχουν. Δηλαδή ένας επισκέπτης συγχρόνως να απολαμβάνει δύο και περισσότερα είδη εναλλακτικού τουρισμού συγχρόνως.
Εάν με σύνεση και προγραμματισμό, με σωστές μελέτες, με τη σκέψη της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής δράσουμε, θα έχουμε άριστα αποτελέσματα, έτσι ώστε το τουριστικό προϊόν που μπορούμε να πουλήσουμε, να διαρκεί όλο το χρόνο, να είναι υψηλού επιπέδου και να μας αποφέρει οικονομικά υψηλά αποτελέσματα, αφού αυτού του είδους ο τουρισμός θα προσελκύει, κυρίως υψηλούς οικονομικά επισκέπτες.
Πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να βάλουμε τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το τουριστικό μέλλον του τόπου μας. Να προχωρήσουμε ξεκινώντας με τη δημιουργία των υποδομών που χρειάζονται, αφού δούμε κατ΄αρχάς, ποιά μοντέλα τουρισμού της Υπαίθρου κάνουν για τη δική μας περιοχή και αφού καταλήξουμε, τι είδους τουρισμό προτιμάμε: Των 15 ημερών του καλοκαιριού με το μαζικό τουρισμό, που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του από το δε βαριέσαι; ή τον ποιοτικό και διαχρονικό τουρισμό με αξιοποίηση του φυσικού ανυπέρβλητου κάλους της περιοχής μας και την πολιτιστική και αρχαιότατη κληρονομιά που φέρουμε στους ώμους μας σαν Ελλάδα;

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/qcld/~3/rlTLB0CB1YQ/blog-post_1084.html


Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

«Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ» της Μάγδας ΜυστικούΜάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου

Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ

Εικαστικός συντάκτης

www.karagianniotou-mustikou.com

Ομιλία της Μάγδας Μυστικού στην λέσχη Μέγας Αλέξανδρος των LIONS ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ»


Κυρία Πρόεδρος εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες «Lions», έχω την εξαιρετική τιμή να σας πω λίγα λόγια για την τέχνη στην εποχή μας.

Η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα αποτελεί ένα μέσον έκφρασης πολλών ανθρώπων. Έχουν δημιουργηθεί νέες Πανεπιστημιακές Σχολές Καλών Τεχνών που βγάζουν συνεχώς και νέους καλλιτέχνες. Επίσης αρκετοί μορφώνονται σε αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού.

Παρατηρούμε συνεχώς τάσεις και τεχνοτροπίες που δεν συνάδουν πάντα με την καλώς εννοούμενη τέχνη.

Πολλές οι επιλογές και ο Μοντερνισμός καλά κρατεί. Όλα στον βωμό της εξέλιξης ξεπερνούν όρια και η παραγόμενη εικαστική πραγματικότητα τείνει στην υπερβολή.

Έργα τέχνης πωλούνται ή δεν πωλούνται ενώ εμείς απλοί θεατές έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μύστες μιας πραγματικότητας που δεν κρατά την χρυσή τομή.

Η φιλοσοφική σκέψη όταν ανταμώνει την καλλιτεχνία πρέπει να αντανακλά τα βαθύτερα νοήματα του δημιουργού που θα μας αγγίξουν για μια περαιτέρω ψυχολογική διεργασία.

Εκθέσεις διοργανώνονται συνεχώς από φορείς και ιδιώτες όπως οι γκαλερί και αναμορφώνουν τις γνώσεις μας αναλόγως των επιλογών τους.

Εμείς όλοι τελικοί κριτές αυτής της εκτεταμένης εκθεσιακής προσφοράς έχουμε τον τρόπο να διαμορφώσουμε την φορά της τέχνης στις δικές μας προθέσεις και στην ιδιωματική μας κουλτούρα.

Πάντα η τέχνη πρόβαλε την εποχή της. Τα έργα που έμειναν στην ιστορία ήταν αυτά που κράτησαν την αλήθεια των καιρών τους μέσα από την εξέλιξη της τεχνικής τους.

Όλοι εμείς έχουμε την εμπειρία της ομορφιάς ενός αντικειμένου η μιας όμορφης εικόνας αποτυπωμένης οπουδήποτε.

Αυτό το συναίσθημα ικανοποίησης γίνεται μεγαλύτερο ανάλογα με την αισθητική τελειότητα του αντικειμένου της προσοχής μας.

Έτσι χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις για την τέχνη, γινόμαστε άμεσοι κριτές αυτής, με γνώμονα την αρτιότητα του έργου στους νόμους της φύσης και την αισθητική μας.

Οι καλλιτέχνες ζητούν την καταξίωσή τους στο ευρύ κοινό και αυτό τον σκοπό εκπροσωπούν οι εκθέσεις τους.

Σήμερα οι προτεινόμενοι εικαστικοί δεν είναι πάντα και το ζητούμενο στην τέχνη. Εκείνο που πρέπει πρώτα να εμπιστευθούμε είναι η προσωπική μας άποψη για ένα έργο τέχνης. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε οι θεατές του για όσο χρόνο το θελήσουμε οπότε η επιλογή πρέπει να είναι δική μας καθαρά.

Ένα έργο τέχνης έχει δύο αξίες. Η μία είναι η εικαστική του και η άλλη η εμπορική του. Όταν αυτές οι δύο αξίες συμπίπτουν σ’ αυτήν την περίπτωση είμαστε ευτυχείς που το αποκτήσαμε.

Η ελληνική τέχνη στην εποχή μας αναγνωρίζεται σε παγκόσμια βάση διότι όπως ξέρουμε γνωστοί μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών όπως οι Κρίστις, Σοθμπις και Μπόναμς οργανώνουν Δημοπρασίες αποκλειστικά Ελληνικής τέχνης.

Κάποιοι λένε ότι αγοραστές είναι οι Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος κατά κύριο λόγο συλλέκτες. Αυτό το δέχομαι όχι απόλυτα βέβαια, καθ’ ότι οι κατάλογοι των έργων δημοσιεύονται πέραν των ιστοσελίδων, σε συλλέκτες πολλών μεγάλων πόλεων του κόσμου. Το ενδιαφέρον κάθε φορά είναι μεγάλο και διευρύνει το κύρος των Ελλήνων καλλιτεχνών και κατ’ επέκταση της χώρας τους.

Οι καλλιτέχνες που προτείνονται κυρίως είναι οι παλαιοί που δεν βρίσκονται στην ζωή και ακολουθούν καταξιωμένοι εν ζωή όπως και σύγχρονοι που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ονόματα σημαντικών ελλήνων του 19ου και 20ου αιώνα που συναντούμε στις δημοπρασίες μεταξύ άλλων είναι Νικόλαος Γύζης (1842-1901), Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957), Βασίλειος Χατζής (1840-1915) Περικλής Πανταζής ( 1849-1884), Γεώργιος Ιακωβίδης (1852-1932), Ουμβέρτος Αργυρός (1884-1963), Επαμεινώνδας Θωμόπουλος (1878-1974), Κωνσταντίνος Μαλέας (1879-1928), Βασίλης Γερμενής (1896-1966) Γεώργιος Μπουζιάνης (1885-1959), Γιάννης Σπυρόπουλος (1912-1990), Γιάννης Γαϊτης (1923-1984), Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989),Θάνος Τσίγκος (1914-1965) Πολύκλειτος Ρέγκος (1903-1984) ,Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994), Κλειώ Νάτση (1929), Δημήτρης Μυταράς (1934), Αλέκος Φασιανός (1935), Παναγιώτης Τέτσης (1925), Χρήστος Καράς (1930), Γιάννης Κότης (1949), Γιάννης Μοραλης.


Εμείς οι Έλληνες θαυμαστές του δικού μας πολιτισμού και φορείς της αξιότητας των Ελλήνων δημιουργών είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε τις σύγχρονες εξελίξεις της τέχνης υπό το βάρος της κληρονομικής μας ευθύνης.

Τα ελληνικά μουσεία διαθέτουν αξιόλογο υλικό ώστε να μας ωριμάσουν περισσότερο για την σημερινή πραγματικότητα της κουλτούρας που εξελίσσεται συνεχώς.

Το ενδιαφέρον για τις εκθέσεις που κάθε φορά λαμβάνουν χώρα στον τόπο που ζούμε ή και αλλού θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να επιλέγουμε το καλύτερο για μας και να αποκτούμε μέτρο σύγκρισης.

Η τέχνη κατά βάση είναι προσωπική υπόθεση και έχει να κάνει με τα δικά μας συναισθήματα και όχι αυτών που την προτείνουν.

Εξ’ άλλου ένας νοητός διάλογος με τα έργα τέχνης μας δίνει το δικαίωμα να ονειρευτούμε να φαντασθούμε και να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα ιδιοποιούμενοι το δημιουργικό πάθος των καλλιτεχνών.

Σήμερα οι ανταλλαγές καλλιτεχνών σε διακρατικές συμφωνίες έχουν το πλεονέκτημα της αναγνώρισης των λαών και της κουλτούρας των μέσα από τα εικαστικά μέσα.

Το ωφέλιμον του ενδιαφέροντός μας για την τέχνη είναι η απόκτηση καλλιτεχνημάτων που πέραν της αισθητικής τους θα μας αποζημιώσουν με την ανάλογη αξία σε βάθος χρόνου. Βρέθηκαν μικροί και μεγάλοι θησαυροί έργων τέχνης γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να τα εκτιμήσουν και τα πέταξαν στην κυριολεξία.

Θα πρέπει να αναφέρω ότι ένα κομμάτι της ελληνικής τέχνης κατέχουν και τα ελληνικά κεραμικά, ίσως λιγάκι ξεχασμένα. Είναι μια ιστορία που μας έρχεται από πολύ παλιά τα προϊστορικά και αρχαϊκά χρόνια του πολιτισμού μας.

Η εξέλιξη του πυλού σήμερα είναι ορατή και παίρνει την θέση του στην αγορά ως είδος ανερχόμενης αξίας. Οι τιμές του προσιτές επιτρέπουν στους κατόχους τους να γίνουν μικροί και μεγάλοι συλλέκτες με αναμενόμενη την υπεραξία τους.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι ανάσες της τέχνης δημιουργούν καλές προϋποθέσεις για την πολυτέλεια στην καθημερινότητά μας.Γ. Μπουζιάνης, Χορεύτριες (1936). Ελαιογραφία σε καμβά. 140 εκ. x 119 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.Ναύτης, έργο του Γιάννη Τσαρούχη

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Η Αθήνα, είναι ίσως η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που μπορεί να «καυχηθεί» για μια αδιατάρακτη ζωή 25 και πλέον αιώνων

Πολιτιστικός τουρισμόςΗ Αθήνα, είναι ίσως η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που μπορεί να «καυχηθεί» για μια αδιατάρακτη ζωή 25 και πλέον αιώνων. Είναι ακόμα η πόλη που ταυτίστηκε όσο καμιά άλλη με τον δυτικό πολιτισμό, καθώς η Αθήνα είναι η «γενέθλιος» πόλη του.
Σήμερα, αποτελεί μία ευρωπαϊκή μητρόπολη πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που κινείται στους γρήγορους ρυθμούς του 21ου αιώνα. Οι μνήμες όμως της παλιάς Αθήνας, διατηρούνται ζωντανές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που κάθε επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί πριν φύγει από την πόλη.

Το σύγχρονο «πρόσωπο» της πόλης των Αθηνών εναρμονίζεται άψογα με το παλιό και οι σύγχρονες μορφές τέχνης βρίσκουν τη θέση τους σε χώρους αξιώσεων και διεθνών προδιαγραφών.
Η πόλη μας προσκαλεί να την ακολουθήσουμε σε μία βόλτα με συντροφιά τον πολιτισμό• ακολουθούν οι στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε.

Αρχαιολογικοί χώροι

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού δεν δημιουργεί μόνο μια αίσθηση γνώσης και υπερηφάνειας για την τοπική ιστορία και ταυτότητα αλλά βοηθά στη διατ

Ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας


economy2Ο πολιτιστικός τουρισμός ορίζεται ως η κυκλοφορία των ατόμων στα πολιτιστικά αξιοθέατα μακριά από τον τόπο κανονικής διαμονής, με την πρόθεση να συλλέξουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες για να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές τους ανάγκες. Αυτή η μορφή τουρισμού είναι όλο και πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο και επιβεβαιώνεται από μια έκθεση του ΟΟΣΑ το 2009, η οποία αναφέρεται στο ρόλο του πολιτιστικού τουρισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη διαφόρων περιοχών του κόσμου.

Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού δεν δημιουργεί μόνο μια αίσθηση γνώσης και υπερηφάνειας για την τοπική ιστορία και ταυτότητα αλλά βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οικονομικά ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε και στέλνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση την Πρόταση: ότι το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα απονέμεται σε μνημεία και φυσικούς, αρχαιολογικούς, αστικούς ή πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα μπορεί να απονέμεται και σε τόπους μνήμης, καθώς και στην άυλη κληρονομιά ως συνδεόμενη με ένα τόπο, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ των στόχων αυτής της νομοθετικής πρότασης είναι η ενίσχυση των γνώσεων των νέων για την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά και η τόνωση της συνείδησης της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, καθώς και η προβολή των χώρων ως τουριστικών προορισμών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος των χώρων ή της περιοχής η οποία τους περιβάλλει.

Στη πρωτοβουλία αυτή θα συμμετάσχουν μόνο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δυνατότητα να προεπιλέξουν το πολύ δύο χώρους ανά διετία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλέγει ένα χώρο ανά κράτος και επί πλέον δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να μπορούν να επιλέγουν χώρους από κοινού (διεθνικοί χώροι) στους οποίους θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Για την Ελλάδα το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία ενός Δικτύου Περιοχών Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο εμπλουτιζόμενο με ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο Αθλητικός Τουρισμός, θα μπορέσει να αναπτύξει ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα συμβάλλει άμεσα στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας.

http://www.e-telescope.gr/el/economy-and-business/546-cultural-turism